Vastgoedtransacties in de glastuinbouw niet helemaal stilgevallen

Er zijn in het eerste half jaar van 2022 'gewoon' transacties uitgevoerd in de glastuinbouwvastgoedmarkt. Dat schrijft Dick van der Wel,  makelaar/taxateur/onteigeningsdeskundige bij Vellekoop Makelaardij- en Onteigeningszaken, in onderstaande inmiddels traditionele halfjaarlijkse update. 

De verwachting van velen was dat transacties uit zouden blijven, zeker nadat op 24 februari 2022 de oorlog uitbrak in Oekraïne. Toch zijn er dit jaar transacties uitgevoerd en niet alleen vanuit de overloop van 2021, en (op een enkel geval na) ook niet vanuit financieel gedwongen situaties. De prijsstelling is redelijk en op niveau van de afgelopen jaren. Wel is de vraag klein en heel specifiek; buren, zaad-/veredeling-/vermeerderingsbedrijven, partijen uit dezelfde teelt/sector.

Conclusie van Dick: de onzekere stemming onder de ondernemers vertaalt zich nog niet door in de vastgoedmarkt. Dit zal zeker te maken hebben met de kansen voor Glastuinbouw Nederland als duurzame sector met bestaansrecht.

Investeringen
Glastuinbouwondernemers hadden, en hebben, genoeg aan hun eigen bedrijfsvoering en minder oog voor uitbreiding of verplaatsing. Investeringen in duurzame voorzieningen, ledverlichting, etc. werden wel uitgevoerd, maar veel nieuwe ontwikkelingen werden afgeremd door onder andere de hoge bouwkosten. Dit laatste ondersteunt natuurlijk wel weer de markt voor bestaande (moderne) bedrijven.

Razend knap dat Glastuinbouw Nederland zich met positieve moed een weg baant door een woud van uitdagingen, stelt Dick gevolgd door een opsomming: hoge energiekosten, schaarste aan medewerkers, spanningen in de wereld, nu vraaguitval in een deel van de sierteelt, etc.

Hij waagt zich ook aan voorspellingen, al zijn die moeilijk te maken voor 2022 Q3 en Q4.

1. Goed uitgeruste bedrijven blijven waardevast en onderhoudsbehoeftige, oudere bedrijven zonder duurzame energievoorzieningen, zullen niet makkelijk een koper vinden (voor deze laatste groep zal gezocht moeten worden naar andere kansen).
2. De energieprijs en -beschikbaarheid wordt de komende tijd richtinggevend voor de vastgoedmarkt.

Voor meer informatie:
Vellekoop Makelaardij
Hoekeindseweg 37
2665 KA Bleiswijk
010 521 76 66
makelaar@vellekoop.nl
www.vellekoop.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven