Britse voedselexport naar EU daalt met 19% in 15 maanden na Brexit

De waarde van de voedselexport naar de EU is in de eerste 15 maanden na de Brexit met £ 2,4 miljard (2,8 mld euro) gedaald. De totale export, die zowel door de Brexit-bureaucratie als door de pandemie werd getroffen, herstelde zich echter in de eerste drie maanden van dit jaar, zo blijkt uit cijfers.

Uit de gegevens over de export sinds 1 januari 2021, toen het overgangsjaar voor de Brexit afliep, blijkt dat de Britse voedselexport in de 15 maanden tot 31 maart 2022 met 19% is gedaald tot £10,4 miljard (12,2 mld euro). Dit was een daling ten opzichte van de £12,8 miljard (15,1 mld euro) in de voorgaande 15 maanden, zo blijkt uit het onderzoek van de gedetailleerde gegevens over grondstoffen die door het accountantskantoor Hazlewoods zijn verzameld. De daling was het gevolg van een daling van de uitvoer van bederfelijke waren, van Britse aardbeien tot kaas.

De uitvoer van groenten en fruit kreeg de grootste klappen, met een daling van 44% van £ 1,5 miljard (1,7 mld euro) in de 15 maanden voor de Brexit tot £ 847 miljoen (ruim 1 mld euro) in de 15 maanden erna.

Bron: theguardian.com
Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven