Kinderen basisschool kokkerellen met producten uit eigen moestuin

De kinderen van basisschool De Vlieten in De Lier konden, na het zaaien en verzorgen van hun moesten, op 1 juli hun eigen producten oogsten. Met de verse groente maakten de kinderen samen met chefkok Sam van Dien van De PeliCaan uit Delft een lekker (groente)gerechtje klaar. Voor het vijfde jaar op rij verstrekt Rijk Zwaan groentezadenpakketten aan basisscholen in Nederland en daarom organiseert het groenteveredelingsbedrijf een aantal activiteiten bij de basisschool in De Lier.

“Dit jaar delen we 3500 zadenpakketten uit aan basisscholen en BSO’s in Nederland. Kropsla, tomaat, prei en radijs, het is nog maar een deel van het aanbod in het diverse pakket aan groentezaden”, aldus Jolanda van Kralingen die vanuit Rijk Zwaan betrokken is bij de moestuinactie.

De schoolmoestuin
Kinderen die meer weten over hun eten zijn eerder bereid gezonde en duurzame voedselkeuzes te maken. “Het is mooi om te zien hoe enthousiast groep 8 van basisschool De Vlieten aan de slag gaat in de moestuin.  En je zelfgekweekte groente met elkaar eten; dat is toch het heerlijkste wat je hebt geproefd?”, vertelt Jolanda.

Gezonde en duurzame voedselkeuzes
Afgelopen februari startte Iris de Leeuw haar promotieonderzoek naar schoolmoestuinieren aan de Wageningen University & Research. In haar onderzoek kijkt ze vooral naar de onderliggende gedragspsychologie die bepalend is voor het succes van de moestuinprogramma’s op basisscholen. “Zijn kinderen bijvoorbeeld vaker geneigd om groente en fruit te eten, omdat ze trots zijn dat ze de groente zelf verbouwd hebben? Of is het de energie en tijd die ze er aan besteden en willen ze het juist daarom opeten? Vragen waar ik achter hoop te komen in mijn onderzoek”, aldus Iris de Leeuw. Met de uitkomsten kunnen basisscholen de moestuin nog beter inzetten.

Samenwerkingspartners
Rijk Zwaan is lid van het Voedseleducatie Platform. In het moestuinproject werkt het groenteveredelingsbedrijf samen met Jong Leren Eten, Smaaklessen, Voedingscentrum en GDO. Basisscholen kunnen vanaf oktober weer een groentezadenpakket aanvragen. De groentezadenpakketten worden volgend voorjaar weer verstuurd.

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl   
www.rijkzwaan.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven