Tweede jaar biologische bestrijding van suzukii-fruitvlieg van start in Italië

Ook voor 2022 heeft het Italiaanse ministerie voor Ecologische Transitie toestemming gegeven voor de vrijlating van Ganaspis brasiliensis, de parasitoïde die in 2020 door de Edmund Mach Stichting is geïmporteerd in Italië en Drosophila suzukii, de Aziatische fruitvlieg (zie onderstaande foto), bestrijdt.

De bevrijding van de sluipwesp was medio juni al begonnen na een eerste decreet dat lanceringen toestond op de locaties waar het al in 2021 was toegelaten, maar aan het begin van week 27 werd bij de Landbouwdienst van de Provincie Trento definitief groen licht gegeven voor enkele bijkomende locaties.

Ganaspis brasiliensis

Tot de uitzetgebieden behoren enkele van bekende kersen- en zachtfruitteeltgebieden van Trentino: Valsugana (5 sites), Val d'Adige (4 sites), Vallagarina (1 site), Valle dei Mocheni (1 site), Altopiano di Pinè (1 site). Na een nieuw ministerieel decreet zal Trentino nu van 12 naar 20 lanceerlocaties gaan. De 8 nieuwe toegestane sites liggen in Val di Non, Val di Sole, Valle dei Laghi, Valle di Cembra, Altipiano della Vigolana, Giudicarie en Valsugana.

De andere regio's die sinds vorig jaar hebben deelgenomen aan het biologische bestrijdingsproject, zijn naast de provincies Trento en Bolzano ook Veneto, Val d'Aosta, Piëmonte, Emilia Romagna, Campanië, Sicilië en Apulië. Vanaf dit jaar doen ook Lombardije en Toscane mee.

Het nieuws over de uitbreiding van de vrijlatingen werd verwelkomd door de Edmund Mach Stichting, waar onderzoekers en technici maandenlang in de quarantainekamers bezig zijn geweest met het kweken en vermenigvuldigen van Ganaspis, een insect dat inheems is in het Verre Oosten en onschadelijk is voor mensen.

Vorig jaar kon Ganaspis na het eerste uitzetseizoen terug gevangen worden op 50% van de plaatsen waar het insect was uitgezet, wat wijst op een hoge mate van vestiging van deze parasitoïde en de doeltreffendheid om de Aziatische fruitvlieg te bestrijden.

De toename van het aantal locaties in 2022 zal de verspreiding van deze efficiënte natuurlijke vijand van de Aziatische fruitvlieg moeten bevorderen, wat de komende jaren de plaag in de kersen- en zachtfruitteelt zal moeten verminderen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven