Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Krist Hamerlinck, Eco Veg:

"Groot aanbod biologische kasgroenten zorgt voor prijsdruk"

Tholen - Het is een moeizame periode voor de biologische Belgische kasgroenten. "De vakantieperiode is gestart, wat normaliter een periode is van moeizamere verkoop en dat is dit jaar zeker niet anders", vertelt Krist Hamerlinck van Eco Veg. 

"Er is een ruim overschot aan aanbod op het moment", gaat hij verder. "Recent is er een aantal grote bedrijven gestart in de biologische kasgroenten. Zij plantten in april na een overgangsperiode van een half jaar en komen tegen de verlofperiode in volle productie. Dat werkt verstorend op de markt, waardoor we momenteel eigenlijk werken met te lage prijzen."

Steeds meer import
Daarnaast is er ook stevige concurrentie van de volumes die uit het buitenland op de Belgische markt terechtkomen. "In een tijd van sterke inflatie letten de supermarkten heel streng op prijs, waardoor er vaak nog bijgekocht wordt uit Frankrijk, Spanje of Italië. Bovendien is het sowieso een lastige situatie op de biologische groentenmarkt. Over het algemeen hebben we in april en mei vaak hogere prijzen. Dit jaar was dat echter niet het geval, doordat Spanje langer op de markt was en eigenlijk nog steeds is voor veel producten. In juli en augustus liggen de vrouwen bloot en is de markt dood en tegen oktober denken er al veel om te stoppen door de hoge gasprijs. Vandaar een kort seizoen met veel kosten en te lage prijzen, met als enige lichtpuntje de geblokte paprika’s."

Het biologische teeltbedrijf, dat overigens ook veel exporteert, ziet sowieso een teruglopende vraag in Nederland en België naar binnenlandse biologische producten. "We hebben in steeds grotere delen van het jaar een overschot aan product. De verkoop van bio is nog altijd stijgende, maar het binnenlandse biologische product verkoopt steeds minder. Dit komt ook mede door het groeiende aandeel van import."

Eco Veg kweekt verder ook veel biologische gember, snijbonen, bramen en frambozen. "Dit is ontstaan uit noodzaak door de sterk gestegen gasprijzen. De vers gekweekte gember is een stuk krachtiger en smaakvoller dan de geïmporteerde biologische gember. We verwachten in ons eerste jaar een productie van zo’n 40 ton."

Zoektocht voortzetting locatie Poortvliet
Ook voor het bedrijf, dat ongeveer 13 hectare teelt en ook inkoopt van andere telers, blijven het echter uitdagende tijden. "Voor 1 vestiging in Poortvliet zoeken we nog iemand die de tuin voort kan zetten, want telen op 3 locaties, verpakken en vermarkten wordt stilaan teveel. Het bedrijf is 'up en running' en kan zonder investeringen en met een team van ervaren mensen gecontinueerd worden. De opgebouwde expertise en de afzetgarantie zijn ook niet onbelangrijke troeven", besluit Krist. 

Voor meer informatie:
Krist Hamerlinck
Eco Veg
Stoepestraat 5a
9960 Assenede
+32(0) 486 166 606
info@ecoveg.be       
www.ecoveg.be