Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Netbeheerder laat investeringsplannen voor elektriciteitsnet Nederland zien

Netbeheerder TenneT gaat de komende tien jaar circa 13 miljard euro investeren in het landelijke hoogspanningsnet op land. In iedere provincie gaat de schop de grond in, waarbij er wordt gewerkt aan ruim 400 projecten en de realisatie van meer dan 40 nieuwe hoogspanningsstations.

Ongeveer 2 miljard zal besteed worden aan Noord-Brabant en Limburg waar 30 van de 400 projecten zullen plaatsvinden. Er zijn er momenteel 10 in uitvoering.

Dit alles is terug te lezen in het aangepaste investeringsplan van de landelijke netbeheerder dat dinsdag 5 juli gepubliceerd is waarin extra analyses zijn gedaan op de maakbaarheid van het projectportfolio en een transparant kader gebruikt is om te prioriteren. De publicatie komt nadat de ACM eerder dit jaar de Investeringsplannen heeft getoetst en TenneT heeft opgedragen om haar Investeringsplan voor het Net op Land aan te passen

De vraag naar capaciteit op het landelijke hoogspanningsnet is groot door de snelle ontwikkeling van de energietransitie en de verdere economische ontwikkelingen. De vraag groeit door de komst van windturbines, zonneparken, laadpalen, warmtepompen en de verduurzamingsplannen van de industrie. De capaciteit van het elektriciteitsnet moet de komende tien jaar worden verdubbeld om aan de klimaatambities en de sterk toenemende vraag te kunnen voldoen.
 
Maarten Abbenhuis (COO TenneT): “We bevinden ons in een uitdagend tijdperk waarin de klimaatambities groot zijn en blijven groeien. Dit heeft overduidelijk grote gevolgen voor het elektriciteitsnet en de impact op het investeringsportfolio van TenneT. De leveringszekerheid in Nederland is zeer hoog en dat willen we zo houden. Daarom ligt er naast alle projecten een significante onderhoudsopgave om het bestaande net nu en in de toekomst betrouwbaar te houden. Een uitdaging die vraagt om slimme oplossingen en brede samenwerking.”

In het gepresenteerde Investeringsplan staat een overzicht van grote projecten die TenneT komende jaren gaat uitvoeren of opleveren. TenneT gaat in Noord-Brabant en Limburg circa twee miljard euro investeren. De landelijke netbeheerder gaat hierbij het hoogspanningsnet in beide provincies opknippen in 8 deelgebieden, zodat de elektriciteit beter kan worden af- en aangevoerd naar het landelijke hoofdnet. Op veel plekken ontstaat hierdoor een verdrievoudiging van de capaciteit. Hiervoor wordt onder meer een aantal nieuwe hoogspanningsstations gerealiseerd.

Investeringsplannen
Landelijke en regionale netbeheerders maken iedere twee jaar investeringsplannen. Deze plannen zijn bedoeld om de toezichthouder, het ministerie, overheden en marktpartijen meer inzicht te geven in de aankomende investeringen en projecten. De investeringsplannen geven inzicht in de knelpunten die de komende jaren worden verwacht en de voorgenomen investeringen om knelpunten weg te nemen of te voorkomen. TenneT maakt twee aparte plannen: een Investeringsplan voor het Net op Zee en een Investeringsplan voor het Net op Land. Het investeringsplan Net op Zee is eerder dit jaar al vastgesteld. Naast de netinvesteringen op land ontwikkelt TenneT komende jaren ook een geheel nieuw netwerk op zee om nieuwe offshore windparken te verbinden met land. Hier zal TenneT bovenop de 13 miljard voor het net op land de komende tien jaar circa 9 miljard in het netwerk op zee in Nederland investeren.
Door het vooraf opstellen van investeringsplannen bieden netbeheerders transparantie over toekomstige investeringen en de onderbouwing daarvan. Op deze manier kunnen brede maatschappelijke ontwikkelingen in de verduurzaming de komende jaren op elkaar worden afgestemd.

Kijk hier voor meer informatie over de landelijke plannen en de plannen voor Brabant en Limburg.

Publicatiedatum: