Biomeststof uit tomatenafval in Almería

Een onderzoeksteam van de Universiteit van Almería heeft een biomeststof ontwikkeld die is gemaakt van afval van tomatenplanten. "Experts stellen voor om een thermische behandeling toe te passen op de gewasresten, die meestal worden verwerkt in afvalbeheercentra zonder dat ze een verdere functie hebben. Met deze organische grondverbeteraar wordt ook het waterverbruik van de planten verminderd en de bodemvruchtbaarheid verbeterd", wordt uitgelegd in een nota gepubliceerd door Fundación Descubre, een Andalusische stichting voor de verspreiding van innovatie en kennis.

Om de milieu-impact van traditionele meststoffen te verminderen, stellen de wetenschappers voor de nieuwe organische meststof te gebruiken, gemaakt van de overblijfselen van tomatenplanten en effectief tegen ziekteverwekkers zoals schimmels, bacteriën en virussen. "Deze oplossing is duurzamer en goedkoper dan de verbindingen die normaal worden gebruikt, aangezien de grondstof het afval is van het vorige teeltseizoen", vertelt Francisco José Castillo Díaz, een onderzoeker aan de Universiteit van Almería, aan Fundación Descubre.

In de studie ‘Biodisinfection as a profitable fertilization method for horticultural crops in the framework of the circular economy’ gepubliceerd in Agronomy, leggen de onderzoekers uit dat ze biosolarisatie gebruikten om de biomeststof te produceren. Deze techniek past een thermische behandeling toe op de overblijfselen van de oogst van het voorgaande jaar. 

De proef van dit onderzoek is gedurende drie achtereenvolgende jaren uitgevoerd op testpercelen van Ual-Anecoop, die de kenmerken van de teelt in Almería nabootsen. De experts concludeerden dat deze biomeststof even doeltreffend is als de conventionele meststoffen, minder vervuilend is en ongeveer om de zeven maanden kan worden gebruikt, wat samenvalt met de gebruikelijke teeltperiodes in dat gebied.

Bron: fundaciondescubre.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven