Ad Coolbergen, Ortolanda:

"Afzet radijs blijft in de zomer steeds beter doorlopen"

Tholen - De afzet van de radijs is door de jaren heen een stuk stabieler geworden, constateert Ad Coolbergen van teeltbedrijf Ortolanda, dat vestigingen heeft in Oude Tonge, Melderslo en het Italiaanse Borgo Grappa. "De ups en downs in de markt die we tien jaar geleden hadden, zijn er niet meer. Vroeger kon de radijsmarkt in de zomer echt flink wegzakken, dat is gelukkig niet meer aan de orde. En dat is goed voor iedereen. Een korte tijd een markt die skyhigh gaat is leuk, maar uiteindelijk zijn we allemaal gebaat bij continuïteit.""Tot de langste dag blijft de handel over het algemeen wel redelijk, maar ook de laatste weken mogen we niet klagen. De Midzomernachtfeesten in Scandinavië zorgen altijd voor extra vraag. Verder zien we dat er door de hitte de Duitse buitenteelt wat in de problemen kwam en dat resulteert weer in vraag naar onze Hollandse radijs", vertelt de teler, die de laatste jaren wat meer is overgeschakeld van bosradijs naar losse radijs.

Ook bij de Italiaanse teelt, waar Ad's broer Willem-Jan de scepter zwaait, komt er volgens de teler meer stabiliteit in de afzet. "Wanneer vroeger de Duitse telers in het Pfalz-gebied op de markt kwamen, zwakte de vraag meteen af. Nu blijft de vraag veel langer doorlopen en zien we ook in mei en juni nog een redelijke vraag. Ook in Italië telen we jaarrond, al is dat in de zomer op kleinere schaal. Het winterseizoen is dit jaar weer goed verlopen."

Het Nederlandse radijsareaal is de laatste jaren stabiel. "Veel kleinere teeltbedrijven zijn weggevallen. Vorige week waren we met de Landelijke Radijscommissie bijeen en dan heb je met acht telers 90% van het Hollandse areaal aan tafel", aldus Ad. De gasprijzen hebben ook op de radijstelers grote invloed. "Wij hebben als bedrijf gelukkig de gasprijzen voor een heel aantal jaren vastgelegd, daar hebben we geluk mee gehad. Maar vergeet niet dat we als radijstelers met het stomen van de grond bijna net zoveel gas verbruiken als aan verwarming. We stoken toch snel 4 kuub gas per vierkante meter. Daarom hebben we in de Radijscommissie volop gesproken over alternatieven."

Voor meer informatie:
Ad Coolbergen
Ortolanda Oude-Tonge
Magdalenadijk 1
3255 LK Oude-Tonge, Nederland
T +31 187 64 15 26
ad@ortolanda.com 
www.ortolanda.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven