Een van de grootste telers van Nieuw-Zeeland, New Zealand Gourmet, hoopt een oplossing te hebben gevonden nadat een landelijk CO2-tekort de opbrengst van de tomatenteelt in zijn kassencomplex in de buurt van Taupo met ongeveer 20% heeft verlaagd.
NZ Gourmet is de laatste grote levensmiddelenproducent die een gevolg van het tekort aan kooldioxide heeft gemeld. De kassen in Mōkai, ten noorden van Taupō, maken gebruik van geothermie in plaats van kolen- of gasketels om de kassen te verwarmen en in de winter op duurzame wijze tomaten en paprika's te telen.
Teeltdirecteur Roelf Schreuder zegt dat het nadeel van het gebruik van goedkope geothermische energie voor warmte is dat het bedrijf elke week ongeveer 30 ton CO2 moet inkopen om de groeiomstandigheden in de kas te optimaliseren.
De teler rekende tot voor kort op CO2 van een raffinaderij. Nadat die sloot, bleef er nog maar één bron over. De telers rekenen nu op CO2-afvang uit een biovergasser.
Bron: stuff.co.nz