Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teler valt terug op CO2-afvang uit biovergasser na sluiting andere bron

Een van de grootste telers van Nieuw-Zeeland, New Zealand Gourmet, hoopt een oplossing te hebben gevonden nadat een landelijk CO2-tekort de opbrengst van de tomatenteelt in zijn kassencomplex in de buurt van Taupo met ongeveer 20% heeft verlaagd.

NZ Gourmet is de laatste grote levensmiddelenproducent die een gevolg van het tekort aan kooldioxide heeft gemeld. De kassen in Mōkai, ten noorden van Taupō, maken gebruik van geothermie in plaats van kolen- of gasketels om de kassen te verwarmen en in de winter op duurzame wijze tomaten en paprika's te telen.

Teeltdirecteur Roelf Schreuder zegt dat het nadeel van het gebruik van goedkope geothermische energie voor warmte is dat het bedrijf elke week ongeveer 30 ton CO2 moet inkopen om de groeiomstandigheden in de kas te optimaliseren.

De teler rekende tot voor kort op CO2 van een raffinaderij. Nadat die sloot, bleef er nog maar één bron over. De telers rekenen nu op CO2-afvang uit een biovergasser. 

Bron: stuff.co.nz

Publicatiedatum: