Teelt op water aan opmars bezig in India

"De teelt op water deed zijn intrede in India rond 2008-2010. De teeltmethode groeide vrij gestaag in het land, niet echt wijdverbreid, maar ook niet onderbenut", zegt Tusshar Aggarwal, medeoprichter van Rise Hydroponics – Future of Farming!

Maar met Covid is er veel veranderd, onder meer ook India's perceptie van precisietuinbouw. "Toen Covid toesloeg, zaten we vier maanden in lockdown. Veel bedrijven gingen dicht en mensen hadden het moeilijk om het hoofd boven water te houden. Dit leidde tot het besef dat je meer dan één bron van inkomsten zou moeten hebben. Iedereen zag hoe supermarkten open bleven en teeltbedrijven bleven draaien. Iedereen werd ook bewuster van het belang van gezonde voeding, wat een complete verandering van de levensstijl inhield. Dus kwam ook teelt op water in het vizier, vanuit zakelijk oogpunt en als een constante bron van verse, voedzame groenten."

De twee grootste problemen van Indiase telers
Rond die tijd begon Rise Hydroponics commerciële telers te bedienen. Daarvoor had het bedrijf twee jaar aan R&D gedaan, hydrocultuurbedrijven advies gegeven en een gemeenschap van substraattelers opgebouwd in India. "We wilden de grote tuinbouwproblemen in India oplossen. Meer dan de helft van de beroepsbevolking van ons land is werkzaam in de land- en tuinbouw, terwijl de bijdrage van de sector aan het BBP slechts ongeveer 20% bedraagt. De financiële situatie van de meerderheid van de kleine boeren en telers in het land is nog steeds niet stabiel vanwege twee grote problemen: een teeltprobleem en een afzetprobleem. Wij willen telers een oplossing aanreiken met ons assortiment producten en diensten zoals onder meer training, precisietuinbouw, beschermde teelt, hydroponics, substraatteelt, IoT-automatisering, teeltbegeleiding, marktkoppeling, gewasselectie en hulp bij de afzet en marketing. We zijn actief in heel India. We hebben de afgelopen twee jaar meer dan 30.000 mensen opgeleid."

Het Ikaria Fresh-project
Rise Hydroponics heeft grootschalige commerciële projecten voor teelt op water ontwikkeld in meer dan 10 staten en 24 steden in India. Onlangs heeft het bedrijf het Ikaria Fresh-project in Indore afgerond. "Het gaat om een 1.056 vierkante meter grote kas met pad- en fan-koeling. We hebben een NFT-systeem geïnstalleerd en een complete IoT-automatisering", zegt Tusshar.

Hij legt uit dat de temperatuur in India te extreem is om sla te telen en dat het beheersen van de teeltomgeving dus noodzakelijk is. "Daarnaast hebben we ook meer dan 500 Nederlandse emmers geplaatst voor de teelt van gewassen zoals cherrytomaten en paprika's." In het Ikaria Fresh-project worden er meer dan 30 verschillende soorten groenten geteeld, zoals Italiaanse basilicum, sla, kruiden, microgroenten, spinazie, enzovoort.

Om het barre Indiase klimaat te weerstaan, legt Tusshar uit dat de kas is uitgerust met schermen, een systeem van ventilatoren en koelpads, vernevelaars en watersproeiers die van bovenaf de kas afkoelen. De schermen kunnen gemakkelijk worden verwijderd om meer zonlicht te ontvangen tijdens bewolkte periodes. Om alles schoon en hygiënisch te houden, insecten te weren en onkruidgroei te voorkomen, wordt de grond bedekt met een onkruidmat.

"We willen de problemen in de tuinbouw oplossen, of het nu gaat om een hoog gebruik van meststoffen en schadelijke gewasbeschermingsmiddelen, een lage kwaliteit van de oogst, schade aan gewassen als gevolg van ongunstige weersomstandigheden, het gebrek aan teeltbegeleiding, lage telersprijzen, een gebrek aan traceerbaarheid van het voedsel en weinig adequate opslagomstandigheden. We willen dat doen door het gebruik van precisieteeltmethoden, beschermde teelt, teelt op water en op substraat, het gebruik van klimaatsensoren, automatisering, marktkoppeling, strategische relaties met kopers, traceringsopties, enz. We willen telers helpen om het commerciële potentieel van hun bedrijf volledig te benutten om winst te maken en tegelijkertijd de consument een gezonde keuze aan voedsel te bieden."

Joint venture-projecten
In de nabije toekomst plannen Tusshar en Rise Hydroponics een project van 1,2 hectare in de buurt van Jalgaon, in Maharashtra. "Dit project voeren we uit in een joint venture-model. Het komt er min of meer op neer dat wij op de grond en met de infrastuctuur van iemand anders de teelt beheren. Daarnaast verzorgen we ook de verpakking, afzet en marketing. Met het joint venture-model runnen wij het teeltbedrijf voor iemand anders." Er zijn ook plannen voor een ander joint venture-project van 6 hectare in de buurt van New Delhi, de hoofdstad van India.

De toekomst van de teelt op water in India lijkt dus rooskleurig, en Tusshar gelooft dat ook. "Er komen veel jonge en slimme koppen werken in de sector die met behulp van technologie de problemen proberen op te lossen", zegt hij. "We willen het niet ingewikkeld maken. We gebruiken technologie in ons voordeel en maken het de telers gemakkelijker. Onze missie is om dit soort tuinbouw toegankelijk te maken. We helpen veel telers die geen experts zijn, niet alleen in specifieke teeltmethodes, maar ook in hoe een succesvol commercieel bedrijf te runnen. Het doel is de klant tevreden te houden, de werknemers gelukkig te maken en de organisatie winstgevend. We zijn van plan om in de komende 2-3 jaar meer dan 80 hectare aan teeltbedrijven te ontwikkelen / beheren / runnen op strategische locaties in het hele land."

Voor meer informatie:
Rise Hydroponics
risehydroponics.in


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven