Teler breidt modelgebaseerd gewasplanningsplatform uit naar andere gewassen

Tholen - Temperaturen van ruim boven de 30 graden Celsius in de zomer deert de Oostenrijkse teler Frutura niet. Het kan behoorlijk warm worden in de regio Steiermarken. Hoge stralingsniveaus, die in de tweede helft van de lente al snel boven de 3000 joule uitkomen, zijn ook eerder regel dan uitzondering. "We hebben hier vroeg in het jaar veel licht," zegt teler Marcel Rohrborn. Tweeënhalf jaar geleden was hij een van de eerste gebruikers van het modelmatige teeltplanningsplatform ProJoules, waarvan het digitale portaal eerder dit jaar breder werd gelanceerd.


Marcel achter een scherm met daarop ProJoules in zijn kantoor bij Frutura

Van tomaten tot paprika's
In Bad Blumau is Marcel verantwoordelijk voor de teelt van vijf hectare puntpaprika's. Hoofdtelers Martin Gunda en Jan Ravensbergen telen tomaten en biologische groenten in de andere kassen. Het assortiment van de Oostenrijkse kasgroenteproducent is de afgelopen jaren aanzienlijk uitgebreid, net als het teeltareaal, dat nu in totaal 26 hectare bedraagt. Er zijn biologische radijzen toegevoegd, evenals de biologische teelt van aubergines. Naast conventionele tomaten heeft Frutura ook verschillende biologische tomatenrassen in haar assortiment.

De afgelopen drie en een half jaar heeft Marcel de groei van het bedrijf van dichtbij meegemaakt. Hij was afkomstig van een Oostenrijkse glastuinder en had voordien gewerkt in Duitsland, Hongarije en Sicilië. "Ik had toen nog geen vrouw en kind," lacht hij. De rode draad in al die jaren was de tomaat. Pas in Oostenrijk, voordat Marcel bij Frutura aan de slag ging, leerde hij de teelt van paprika's kennen.

Het was bij de Oostenrijkse teler dat Marcel Cropex-teeltadviseur Wim van Wingerden ontmoette. "Dit is niets voor mij, dacht ik eerst, toen ik begon met het telen van paprika's," herinnert de hoofdteler zich. "De teelt is iets heel anders dan tomaten. Het hele teeltproces was mij onbekend. Ik vind het moeilijker." Wim was vroeger zelf een paprikateler. Het was in Oostenrijk dat Marcel voor het eerst met hem begon te werken. Marcel ontmoette Wim ook weer bij Frutura. "Toen ik bij Frutura begon, was Wim er vanaf het begin bij."


Marcel is verantwoordelijk voor vijf hectare puntpaprika

Inzichten
Een jaar nadat Marcel bij Frutura begon, brak corona uit. "Wim is hier om de drie weken, maar door corona en persoonlijke omstandigheden is dat een tijdje niet gelukt. Toen vroeg hij me of ik met ProJoules in Excel via Dropbox wilde werken. Ik was er klaar voor. Ik geloofde erin."

Het werken met ProJoules maakte het voor de teler en de teeltadviseur gemakkelijker om op afstand te communiceren over de teelt. "Dankzij de gegevens die ik via Dropbox deelde, kon Wim de ontwikkeling van het gewas veel beter volgen."

Beide mannen hebben al foto's en observaties digitaal gedeeld. Via ProJoules is ook de uitwisseling van gegevens vergemakkelijkt. Het invoeren van gegevens is de basis voor het gebruik van ProJoules. Marcel zegt dat hij elke week ongeveer vijf minuten aan deze taak besteedt. "Dat is de tijd die ik nodig heb om me te registreren. Dat is helemaal niet slecht en kost me veel minder tijd dan vroeger, toen we hier nog met onze eigen spreadsheets werkten. Trouwens, dat was bij lange na niet op de schaal van wat we vandaag doen."

Vereenvoudiging van de communicatie over de teelt was meteen een van de voordelen, maar niet het enige. "Sinds ik met ProJoules werk, werk ik efficiënter en zijn mijn gegevens duidelijker", zegt Marcel. "In ruil daarvoor krijg ik veel inzichten." Een ander voordeel is dat de verzamelde kennis niet verloren gaat als een van hen onverwachts vertrekt. Dit is praktisch, ook met het oog op eventuele nieuwe collega's. "Ze krijgen ook een goed inzicht in de teelt. Daarnaast is ProJoules ook een instrument voor communicatie met management en handel."

Het gebruik van het platform voor teeltplanning op basis van modellen levert ook informatie op over de verwachte productie. "Hierdoor kunnen we ons volume beter plannen. Een collega zei onlangs enthousiast dat er nauwelijks verschil is tussen wat het model zegt en wat er in de praktijk gebeurt. Dat is belangrijk voor ons, want wij willen het product snel en vers in de schappen krijgen, en de mensen verderop in de keten waarderen dat."

Voorbeeld van willekeurig teeltplan voor paprika’s. Klik hier voor vergroting

Straling
De naam ProJoules verraadt dat het model draait om licht, of beter gezegd joules, de totale hoeveelheid licht in de kas op plantniveau. Marcel voert daarom gegevens over de lichtinval in ProJoules in, naast andere klimaatgegevens en gegevens over het vruchtgewicht. Hij gebruikt het ProJoules portaal sinds december vorig jaar. Hiermee kunnen stralingswaarden op plantniveau worden berekend op basis van het licht van buitenaf. "Dankzij het programma kan ik nu zien of ik me moet houden aan het aantal vruchten dat de plant heeft voortgebracht. Kan de plant de hoeveelheid licht omzetten in productie? Of is er misschien te veel licht? Met ProJoules kan ik dit veel sneller zien dan voorheen. Zo kun je proactief zijn en bijvoorbeeld de schermen sluiten of een coating aanbrengen."

In week 16 is de eerste coating aangebracht op het kasdek in Bad Blumau. "In die tijd werden 10 emmers per hectare gebruikt. In week 22 zijn ernog eens 10 emmers gebruikt. Er is veel licht hier in Steiermarken. Daar zijn we nu wel aan gewend. Met ProJoules kunnen we precies zien hoeveel licht er nodig is voor de planten, en kunnen we ook de juiste beslissingen nemen om de instraling te beperken, bijvoorbeeld om de kastemperaturen in de zomer laag te houden."


In week 16 werd de eerste laag coating op het kasdek aangebracht

Belichting
De dingen zijn anders in de winter. Dat is wanneer licht welkom is. Het gebruik van geothermische energie levert warmte voor de verwarming van de kassen. "Mijn collega Martin is verantwoordelijk voor de tomatenteelt onder belichting. Hij is ook begonnen ProJoules te gebruiken. Daar steun ik hem nu in. Martin is nu ProJoules aan het leren kennen. Het programma is gemakkelijk te gebruiken."

Frutura gebruikt ProJoules op 2 hectare belichte cherrytomatenteelt. "Vooral in de belichte tomatenteelt verwacht ik dat er dankzij de bevindingen van ProJoules mogelijkheden zijn om energiekosten te besparen. Misschien kun je soms ook werken met minder uren blootstelling," denkt de hoofdteler hardop.

ProJoules wordt nu ook getest in een afdeling met biologische aubergines. "Een hele uitdaging," zegt Marcel, "want we moeten nog veel leren over de manier waarop de aubergineplant groeit, zoals hoelang het duurt voordat de vrucht rijp is en welke rol het aantal joules daarbij speelt. Het model zal ons daar snel inzicht in geven. Daar ben ik van overtuigd."

Ook de ontwikkelaars van het ProJoules-portaal komen dankzij de telers steeds tot nieuwe inzichten. Marcel: "Het werkt al goed, maar er zijn natuurlijk altijd kleine verbeterpuntjes. Zo moet bijvoorbeeld het temperatuurverschil tussen dag en nacht nog door onszelf worden berekend. Nadat ik dit gezegd had, pikte Wim het meteen op. Door met ProJoules te werken, profiteren we ook van toekomstige updates."


Oranje puntpaprika's in de kas bij Frutura

Voor meer informatie:
ProJoules
info@projoules.com
www.projoules.com 

Frutura
www.frutura.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven