Drie tuinbouwgerelateerde onderzoeken WUR krijgen Vidi-beurs

Zeven onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) krijgen ieder een bedrag van 800.000 euro van de NWO. Met deze Vidi-financiering kunnen zij een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten.

Ten minste drie van deze onderzoeken zijn gerelateerd aan de tuinbouw.

Als eerst het onderzoek: Voorbij de grens: slimme luchtcirculatiestrategieƫn voor verbeterde licht- en energiegebruiksefficiƫntie in gecontroleerde omgeving landbouw
Het onderzoek zal geleid worden door DR SRM Vialet-Chabrand en gefocust zijn op hoe een geforceerde luchtcirculatie binnen een bladerdek van een gewas hoge en homogene CO2-niveaus bij de plant kan waarborgen. Dit zal de fotosynthese verbeteren en een hoge gewasopbrengst mogelijk maken met minder CO2-dosering.

Het tweede onderzoek is Leven op de grens: ontrafelen van de geheimen van selenium hyperaccumulator planten.
Het onderzoek zal geleid worden door DR. A. van der Ent.
Het doel van dit onderzoek is om de ecologie, fysiologie en moleculaire biologie van selenium hyperaccumulatie, als model voor recente adaptatie van planten aan een zeer selectief milieu, in kaart te brengen en te doorgronden. Deze informatie kan gebruikt worden in de toekomst om het selenium gehalte in gewassen te verbeteren om selenium deficiƫntie in mensen aan te pakken.

Ten slotte het derde onderzoek: Computergestuurd schatgraven in de chemie van de plant
Het onderzoek zal worden geleid door Dr. M.H. Medema. Planten produceren een grote diversiteit aan waardevolle stoffen die ze gebruiken om zich te verdedigen tegen ziekteverwekkers en herbivoren, en om nuttige micro-organismen te rekruteren. Deze stoffen vormen een belangrijke bron van medicijnen en gewasbeschermingsmiddelen. Het vermogen om ze te produceren ligt opgeslagen in specifieke sets genen. Door slimme computeralgoritmes te ontwerpen willen de onderzoekers zulke genen en hun onderlinge relaties in kaart brengen, om zodoende nieuwe bio synthetische routes te ontdekken, uit te vinden welke moleculen erdoor geproduceerd worden, en te analyseren hoe ze ontstaan en veranderen gedurende de evolutie van plantensoorten.

Lees hier het volledige bericht.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven