"Veel zachtfruittelers Huelva overwegen geen planten te kopen voor volgend seizoen"

De Spaanse telersvereniging Freshuelva meldde vorige week woensdag dat veel zachtfruittelers in de provincie Huelva erover nadenken geen planten te kopen voor volgend seizoen vanwege de weigering van het Spaanse ministerie van Landbouw om dezelfde hygiënische maatregelen voor de teelt van zachtfruit toe te passen als in andere Europese landen, zoals het gebruik van bodemontsmettingsmiddelen die in Portugal, Italië en Griekenland zijn toegestaan.

Freshuelva betreurt dat de ontmoeting met Valentín Almansa, algemeen directeur Plantgezondheid bij het ministerie, geen oplossing heeft opgeleverd voor een probleem dat ruim 11.000 hectaren zachtfruitteelt in de provincie Huelva treft. "De gewasbeschermings-middelen zijn nodig om de gezondheid van de gewassen en de economische levensvatbaarheid van de teelt te garanderen."

Reeds 750 zachtfruittelers in de provincie Huelva ondertekenden hiervoor een brief gericht aan de minister van Landbouw, Luis Planas, waarin zij eisen dat het gebruik van essentiële en efficiënte substanties worden toegestaan om plagen in de bodem te bestrijden, zoals gebruikelijk was in eerdere seizoenen en zoals gebeurt in andere landen van de Europese Unie.

De telers herinneren eraan dat de zachtfruitteelt meer dan 100.000 banen oplevert in de provincie Huelva. "Als er geen oplossing wordt geboden voor de desinfectie van de bodem om schimmels en bodemaaltjes te controleren – want die hebben een grote negatieve impact op onze gewassen –, dan zal dat de sector ernstig beschadigen", waarschuwen ze.

"Tabakstelers wordt wel toegestaan de nodige ontsmettingsmiddelen te gebruiken, wat een ongelijke behandeling inhoudt ten opzichte van andere Spaanse gewassen en teeltgebieden. We bevinden ons in een nadelige positie, omdat zachtfruittelers in landen zoals Portugal, Griekenland en Italië die producten wel mogen gebruiken, terwijl we allemaal onder dezelfde Europese wetgeving, meer bepaald Verordening 1107/2009, vallen."

Na erop te hebben gewezen dat de sector en de economie in Huelva onherstelbare schade zal lijden, vertrouwt Freshuelva erop dat het gewestelijke ministerie van Landbouw, waarmee het in de komende dagen een bijeenkomst heeft, zal bemiddelen met het Spaanse ministerie om een oplossing uit te werken voor de sector.

Voor meer informatie:
Freshuelva
Tel: +34 959 248 222 (Spanje)
freshuelva@freshuelva.es
https://freshuelva.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven