Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Energieprijzen blijven stijgen, markt sluit volledige leveringsstop Russen niet uit

De gasprijs blijft maar stijgen. Dat is de verontrustende conclusie in een week waarin vroeger niet naar de gasprijs gekeken hoefde te worden. Buiten is het immers zomer. In deze nieuwe crisisupdate zetten we een en ander weer op een rijtje en gaat de blik ook op 2023. 

Het gas jaarblok 2023 handelde woensdag namelijk voor het eerst boven de 100 ect/m3, zo delen specialisten van AgroEnergy in hun wekelijkse energiemarktupdate. Voor de kortere termijn is een lage aanvoer de reden voor krapte op de markt en hoge prijzen. De pijpleidingaanvoer ligt stil (Yamal-pijpleiding) of is beperkt tot 40% (NordStream 1). Die laatste leiding gaat tussen 11 en 21 juli zelfs helemaal dicht. Oorzaak: onderhoud. Een onverwachte verstoring bij het Noorse Ormen Lange gasveld stuwde de prijzen verder omhoog, net als het bericht dat het Verenigd Koninkrijk in geval van nood de export van gas naar Nederland en België kan staken.


De gasprijs voor 'winter 2022' sinds eind december 2021 tot en met 30 juni op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform. Zelfs voor de zomer van 2023 lag de gasprijs vanochtend op de TTF net onder de 100 euro per megawattuur. Klik hier voor de actuele prijzen.  

Naast de constatering over het gas jaarblok 2023 wijst AgroEnergy er ook op dat vergeleken met het begin van deze maand de gasprijzen voor de komende maanden met ruim 60% zijn opgelopen. De daggasprijs is eveneens verder opgelopen, tot boven de 135 euro per kuub op donderdag 30 juni. Ook nadelig voor de EPEX-elektraprijzen. De baseloadprijs is voor het eerst sinds 10 maart boven de 300 €/MWh uitgekomen, stippen de energiespecialisten aan. 

Voor komende week worden opnieuw hoge EPEX-prijzen verwacht. Aan een voorspelling van de gasprijs waagt AgroEnergy zich ook: de gasprijzen voor de korte termijn zullen naar verwachting het huidige prijsniveau handhaven. Lees hier de hele update. 

Statistiekdienst Eurostat brengt in kaart op welke manier elektriciteit is opgewekt in Europa in 2021. De uitleg bij de cijfers is hier te lezen. 

Gasgrootverbruikers maken zich grote zorgen. Algemeen directeur Hans Grünfeld van de VEMW, de Nederlandse vereniging voor zakelijke energie- en watergebruikers, heeft haar leden deze week opgeroepen zich voor te bereiden op het scenario van tekorten en onderbrekingen in de voorzieningsketen. Hij wijst erop dat de Duitse minister van Economische Zaken er ernstig rekening mee houdt dat Nordstream na onderhoud tussen 11 en 21 juli ook niet opgestart gaat worden. Reden voor de Duitsers om op te schalen naar de alarmfase. "Deze ontwikkelingen doen de zorgen van de grootverbruikers gas snel toenemen", zegt Grünfeld. "We moeten ons voorbereiden op de situatie waarvan we hopen dat die nooit gaat gebeuren maar steeds waarschijnlijker wordt." Lees hier het hele bericht.  

De Europese Centrale Bank ziet ook het gevaar. De ECB vraagt banken binnenkort ook de mogelijkheid van een volledige leveringsstop van Russisch gas mee te nemen in hun risicoberekeningen, zo meldt persbureau ANP. Het bericht is onder meer door De Ondernemer overgenomen en daar te lezen.