tomatenhandelaar analyseert

"Siciliaanse telers hebben leren leven met ToBRFV"

Na een redelijk tevredenstellend seizoen, met hoge prijzen die vooral te maken hadden met het gebrek aan product door het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV), zijn de prijzen voor tomaten in Italië sinds begin juni aan het dalen.

De verminderde beschikbaarheid van tomaten op de Europese markt was  te wijten aan de beperktere oogst in de verwarmde kassen als gevolg van de stijging van de energieprijzen. Een handelaar uit Vittoria, in de Siciliaanse provincie, die een stand heeft op de groente- en fruitmarkt van de stad, geeft de volgende analyse: "Voornamelijk Polen, maar ook de landen van Midden- en Noord-Europa, die al geruime tijd met succes tomaten in de winter telen in hightech kassen, hebben marktaandeel moeten afstaan aan de concurrentie."

"De veerkracht en competentie van de Siciliaanse telers hebben intussen geleid tot aanzienlijke verbeteringen in het controleren van en leren samenleven met ToBRFV, zodat het oogstverlies wordt beperkt. Maar ook de veredeling zet al schuchtere stappen vooruit", vertelt de handelaar.

Analisten weten niet hoe lang de huidige crisis nog zal aanhouden, maar het einde is nog niet in zicht", vervolgt hij. "Wat aannemelijk lijkt, is dat de prijzen van gas en elektriciteit, evenals die van brandstoffen, niet significant zullen dalen – of in ieder geval niet dalen tot pre-crisis niveaus – totdat de oorlog in Oekraïne stopt. De inflatie bedroeg in de maand mei 6,8% en in juni ongeveer 7,3%. Toch lijkt de economie in Italië ondanks alles nog levendig en dat is geruststellend."

De gemiddelde groothandelsprijs van cherrytomaten bedroeg op de markt in Vittoria op 29 juni € 0,72 per kilo, van datterino-tomaten slechts € 0,79 en ronde tomaten € 0,50 per kg. Zo lijkt er zich een neerwaartse trend door te zetten, ook omdat er nu beetje bij beetje meer Noord-Europese tomaten beschikbaar komen op de respectievelijke thuismarkten.

"De Italiaanse teelt streeft steeds naar kwaliteitsproducties, met de focus op ecologische duurzaamheid en respect voor de gezondheid van de consument. Dat zijn overigens twee onafscheidelijke aspecten, net zoals een goede beloning voor een goede tomaat dat is", besluit de handelaar.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven