Flexibel printen en pallet etiketteren bij vleestomatenteler

Tuinbouwbedrijf Van Bulck uit Putte is één van de grootste Belgische telers van sappige vleestomaten. Daar groeide het bedrijf in bijna dertig jaar naartoe. In 2017 werd het areaal compleet vernieuwd en kwam er ook een nieuwe loods bij. Dat was het begin van het automatiseren, ook van het verpakkingsproces, waarbij printers van Presa komen kijken. 


Op de kisten vol vleestomaten print de Linx 8920 weeknummer, dagnummer, GGN-nummer enz.

Tuinbouwbedrijf Van Bulck in het kort
In 1993 startten Johan en Nancy in Putte met hun teelt van vleestomaten in een serre van één hectare. Dit bleek een zodanig succes dat ze na één jaar al zesduizend vierkante meter bijbouwden. Johan en Nancy doen fier het vervolg uit de doeken: “In feite hebben we vooral in 2012 een grote sprong gemaakt. Toen hebben we onze totale oppervlakte met maar liefst 3 hectare uitgebreid en plaatsten we een nieuwe loods. In 2017 besloten we de oude serres af te breken en alles te vernieuwen. Het teeltoppervlak nam ook toe tot zes hectare.”

“We zijn begonnen met twee personen wat al snel uitbreidde naar drie, vier medewerkers. Intussen zitten we aan 25 à 30 medewerkers die vijf dagen op zeven werken in één shift. Onze afzetmarkt is voornamelijk export met landen zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast is bijvoorbeeld de Delhaize sinds vorig jaar een afnemer.”


Blik in de nieuwe serre

Nieuwe loods betekent begin van automatiseren
Het plaatsen van de nieuwe loods in 2017 ging gepaard met het automatiseren van heel wat stappen. Johan: “Zo kochten we o.a. een sorteerinstallatie, palletiseerders, printers en stapelaars. Daarvoor was er veel meer handwerk. Eens je beslist te automatiseren, blijf je in feite op dat elan doorgaan omdat je voortdurend wil optimaliseren.”


De tomaten gaan van een transportband naar een sorteermachine die ze rangschikt op kleur, maat en gewicht. 

Tomaten manueel plukken en automatisch sorteren
Bij Tuinbouwbedrijf Van Bulck worden alle tomaten in de serres nog steeds manueel geplukt en in kisten verzameld. Johan en Nancy lichten toe: “Vervolgens brengt een zelfrijdende kar die kisten van de serre naar de loods naar bufferbanden. Daar neemt een portaalrobot de kisten van de kar en giet de tomaten met zes kisten tegelijkertijd uit op een transportband. Vervolgens zet de robot de lege kisten terug op een andere kar zodat die kan terugkeren naar de serre. We spreken dus eigenlijk van een gesloten circuit van dezelfde kisten. De tomaten die op de band terechtkomen, belanden in een sorteermachine die de tomaten rangschikt op kleur, maat en gewicht zodat ze in de juiste kisten terechtkomen.”

De Linx 8920 kleinkarakter inkjet printer print rechtstreeks op de kartonnen dozen vol tomaten.

Flexibel printen op gevulde kisten met kleinkarakter inkjet printer
De met tomaten gevulde kisten worden met een volgende transportband afgevoerd naar de stapelaars. Langs deze transportband installeerde Presa een Linx 8920 kleinkarakter inkjet printer die op elke voorbijkomende kist de nodige informatie print. Johan: “De te printen informatie is bijvoorbeeld een weeknummer en dagnummer, ons unieke producent-nummer (verkregen van BelOrta), de maat van de tomaten en ons GGN-nummer. Al de programmaties zitten opgeslagen in de Linx printer waardoor het heel eenvoudig is om deze in te stellen via de touchscreen.”

De Linx 8920 CIJ printer brengt variabele informatie aan op de kartonnen kaartjes aan de zijkant van de plastieken kisten

Indien het kartonnen dozen zijn, print de Linx rechtstreeks op die dozen. Indien het om plastieken kisten gaat, wordt er op een kartonnen kaartje geprint dat een medewerker aan de zijkant van de kist schoof. Qua volumes spreken we over zo’n 300 palletten per week waarbij er 80 dozen van 7 kilo tomaten per pallet kunnen.

Printen op kartonnen kaartjes met cartridge printer met feeder
Johan legt uit in welke gevallen ze de Viapack cartridge printer van Matthews in combinatie met een feeder inzetten: “Het gebruik van de Viapack printer hangt eigenlijk af van het model van plastieken kisten. We werken immers met twee formaten: 30 x 40 cm en 40 x 60 cm. Daarbij passen de kleine kisten dwars op de transportband waardoor de kaartjes perfect bereikbaar zijn voor de Linx inkjet printer. De grote kisten daarentegen gaan met de kopse kant naar voren op de transportband waardoor het kartonnen kaartje aan de voor- of achterkant zit en dus niet bereikbaar is voor de Linx inkjet printer. Sowieso is het gebruik van de Matthews cartridge printer veel beperkter omdat 80% van de verpakkingen kartonnen dozen zijn waarop de CIJ printer rechtstreeks kan printen.”

De Linx print rechtstreeks op de kartonnen dozen

Pallet etiketteren met palletlabelaar
Nadat de kisten voorzien zijn van de nodige identificatie, zet de stapelaar ze op elkaar tot de pallet volledig is. Vervolgens brengt een transportband de pallet naar de strapmachine die er één of meerdere straps rond aanbrengt. Tot slot voorziet de ALcode palletlabelaar van het merk ALtech met een ingebouwde print engine van Carl Valentin ieder pallet van het juiste palletlabel.

Johan: “De ALcode palletlabelaar is in feite onze meest recente investering. De informatie die op de palletlabel komt te staan, de dagcode en de maat, is om de traceerbaarheid van de producten te garanderen. Zo weten we van welke palletlijn de pallet komt en wanneer die ingepakt werd. Deze machine werd eveneens door Presa geïnstalleerd en draait nu enkele maanden. Het is echt een robuust etiketteersysteem dat super eenvoudig te bedienen is en storingsvrij werkt.”

De ALcode pallet etiketteermachine met ingebouwde print engine van Carl Valentin voorziet iedere pallet van het juiste palletlabel

Handige connectie middels software
Nancy vervolgt: “Presa heeft bovendien met behulp van de software NiceLabel Powerforms voor ons een handige connectie gemaakt tussen onze strapmachine en de ALcode palletlabelaar. Daardoor weet het etiketteersysteem exact welk label af te drukken en aan te brengen op elke pallet. Stel dat we een pallet alsnog handmatig moeten wegzetten in plaats van gebruik te maken van de automatische stapelaar, dan kunnen we dankzij die NiceLabel Powerforms op een flexibele manier alsnog zelf het commando geven een label af te printen met de juiste informatie erop vermeld. Dat systeem werkt eigenlijk buiten onze verwachtingen!”

Van arbeidsintensief naar efficiënt, vlot en automatisch
Daar waar Tuinbouwbedrijf Van Bulck nu werkt met de Linx en Matthews printers en de ALtech palletlabelaar, gebeurde alles vroeger handmatig. Johan: “De huidige werkwijze verloopt enorm snel, vlot en automatisch. Vroeger was dit allemaal enorm arbeidsintensief omdat er handmatig gewerkt werd met een stickertang die op elke kaartje een sticker kleefde. Daarnaast schreven we gewoon manueel op elke pallet, waarbij we eerst moesten verifiëren over welke maat het ging.”


De vernieuwde loods bij Van Bulck waar alle tomaten gesorteerd worden op kleur, maat en gewicht.

Vaste leverancier
Johan: “Voordien werkten we met andere printers, maar die veegden nogal vaak uit omdat de inkt niet snel genoeg opdroogde. We zijn dan ook op zoek gegaan naar een alternatief met sneldrogende inkt. Om beroep te kunnen te doen op subsidies, hadden we drie verschillende offertes nodig. Zo kwamen we via een zoektocht op internet bij de firma Presa terecht. De verkoper kwam langs en deed een demo met de Linx printer die erg vlot verliep. De prijs van de printer bleek goed en bovendien zag hij er minder ingewikkeld uit, met minder toeters en bellen. De printer is duidelijk makkelijker in gebruik, sneller in te stellen en meer trillingsvast dan wat we gewend waren.”

Weinig onderhoud vereist
Qua onderhoud moet Tuinbouwbedrijf Van Bulck heel weinig beroep doen op Presa. Inkt en solvent vervangen blijkt erg eenvoudig en ook een nieuwe etiketrol steken verloopt vlot. Nancy: “We reinigen de Linx printkop zelf op wekelijkse basis. Niet omdat het moet, want de printkop is altijd proper. Het is eerder een preventieve maatregel.” Officieel moet het reinigen van een printkop maar om de drie maanden gebeuren.

Voor meer informatie:
Tuinbouwbedrijf Van Bulck
Steenbeek 1
2580 Putte - België
+32 475 407 665
www.tuinbouwbedrijfvanbulck.be 

Presa NV/SA
Brusselsesteenweg 558
B – 3090 Overijse, België
Tel: +32 (0)2/657 02 22
info@presa.com 
www.presa.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven