Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energieproject telers West-Brabant kan na toezegging SDE++ 'uit de startblokken'

Het project Osiris kan rekenen op subsidie vanuit de SDE++-regeling. Osiris is een samenwerking tussen glastuinders van Energie Cluster Steenbergen en Nieuw Prinsenland in Dinteloord en PreZero. Samen verduurzamen deze partijen de glastuinbouw met warmte en CO2 die vrijkomt bij de verbranding van niet-recyclebare afvalstromen. Op 13 juni werd het SDE-nieuws bekend. 

De afvalenergiecentrale van PreZero in Roosendaal zet jaarlijks 380.000 ton niet-recyclebaar afval om in energie en nieuwe grondstoffen. Daarbij komt warmte en CO2 vrij. Er ligt al een klein warmtenet naar Roosendaal maar de grote kans voor hergebruik van warmte en CO2 zit in de twee grote glastuinbouwclusters in de regio. Bij de teelt van groente, fruit en sierplanten in het glastuinbouwgebied in Dinteloord en Steenbergen wordt nu nog aardgas gebruikt om elektriciteit, warmte en CO2 op te wekken.

Foto: de afvalenergiecentrale in Roosendaal, voorheen bekend als de centrale van Suez. Suez is vorig jaar zomer overgenomen door PreZero.

De warmte en CO2 gaan straks van PreZero in Roosendaal door leidingen onder de grond richting de twee glastuinbouwgebieden. De technische aanpassingen bij PreZero, het transport en de levering aan de glastuinbouwers betekenen een forse investering. De SDE++ zorgt voor een haalbare businesscase.

Uit de startblokken
Osiris is volgens de initiatiefnemers op dit moment het grootste project in Nederland waar warmte én CO2 uit een afvalenergiecentrale wordt geleverd aan de glastuinbouw. Hierdoor wordt jaarlijks het gebruik van circa 100 miljoen m3 aardgas vermeden. Dat is te vergelijken met het aardgasverbruik van circa 85.000 woningen, een middelgrote stad. Met dit project kan de glastuinbouw voor een groot deel van het aardgas af. Dat past bij de ambitie van de sector om in 2040 klimaatneutraal te zijn.

Jan van Duijn, aubergineteler in Steenbergen: “Verduurzaming van het energiegebruik staat bij ons hoog in het vaandel. Dat is ook nodig als we als glastuinbouwsector de doelstelling willen halen om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Met de warmte én CO2 afkomstig van PreZero hebben we de unieke mogelijkheid om hieraan een grote bijdrage te leveren. Het geeft ons de mogelijkheid om consumenten te laten genieten van verse groenten die op een duurzame en economisch verantwoorde manier zijn geteeld.”

Wieger Droogh, CEO PreZero Nederland: “Met Osiris voorkomen we emissie van CO2 doordat we die kunnen toepassen als grondstof. De CO2 wordt niet opgeslagen onder de Noordzee maar gezuiverd en hergebruikt. Daarnaast levert het project ook een vermindering van stikstofemissies op. De schaal waarop we dit gaan doen is uniek. Om verduurzaming te versnellen moet je lef tonen, en dat is precies wat we doen met dit project. Een belangrijke stap met maatschappelijke en economische waarde.”

“Met de toekenning van deze SDE++ subsidie kan het project nu echt uit de startblokken”, zegt Harry op ’t Ende, project manager. “Het komend jaar staat in het teken van de tracékeuze, het verkrijgen van vergunningen en het afronden van de voorbereiding. Vanaf 2023 starten we met de operationele uitvoering van het project zodat we eind 2025 in bedrijf kunnen gaan. We zijn enorm trots op het project en de samenwerking en gaan onze omgeving de komende jaren blijven informeren over de voortgang!”

Bron: PreZero

Publicatiedatum: