glasschades in Frankrijk niet zo 1-2-3 hersteld

"40-50% minder weekopbrengst na hagelschade"

"Een aantal van onze telers zijn sinds vorige week zondag hun volledige (kas)teelt kwijt", vertelt Anthony Langlais, algemeen directeur bij de Franse komkommer- en auberginespecialist Kultive S.A.S. "Gelukkig is dit andere telers gespaard gebleven. Sommige kassen hebben tot 70% schade opgelopen, andere tussen 30 en 100%. Op dit moment hebben we een wekelijkse opbrengst die tussen de 40 en de 50% kleiner is dan normaal."


© SOPA S.A.S

De telers doen hun uiterste best om alle na de hevige hagelbuien van 20 en 21 juni ontstane schade te herstellen. Tot de zwaarst getroffen regio's behoren het zuidwesten van Frankrijk en de regio Centre-Val-de-Loire. Voor Kultive S.A.S., gevestigd in de Loiret, is de schade aanzienlijk. "Ook een van de twee grote kascomplexen ten zuiden van Orléans, waar  komkommers en aubergines worden geteeld, is zwaar beschadigd."


© SOPA SAS

27 ha getroffen met 2.500 glasplaten per ha
In eerste instantie moest men de kassen beveiligen (omdat er overal stukken glas liggen), de schade begroten en het bezoek van de experts voor de verzekeringsmaatschappijen in goede banen leiden. "We denken nu al te weten dat er gemiddeld tussen de 2.000 en de 2.500 glasplaten van de diverse kassen per hectare zijn beschadigd, die op een oppervlakte staan die meer meer dan 27 hectare beslaat. Het is nog te vroeg om de schade in concrete cijfers uit te drukken, maar alleen al met betrekking tot de schade aan de apparatuur komen we uit op enkele honderdduizenden euro's, de kosten voor het leggen van kabels en de beveiliging zijn daarin nog niet eens meegenomen."


© SOPA S.A.S.

Herstelwerkzaamheden duren nog tot half augustus
"We verwachten dat de herstelwerkzaamheden nog tot half augustus zullen duren, dat we pas daarna weer een 'normale' teelt zullen hebben, maar dat onze telers ook dan nog steeds niet 100% van de geplande opbrengst zullen kunnen leveren.

"Het probleem zit 'm ten eerste in de beschikbaarheid van glas, omdat glaszetters te maken zullen krijgen met een toename van de vraag voor dezelfde regio en er ook arbeidskrachten moeten worden gevonden voor het zetten van al het glas. Ten tweede moeten we nieuwe planten vinden en kunnen telers er niet zomaar voor zorgen dat planten per definitie en in een handomdraai zullen gaan produceren. Hierdoor wordt het moeilijker het door ons van te voren bepaalde 'normale' teeltpotentieel te behalen."

© SOPA S.A.S

Steeds vaker sprake van onstuimige weersomstandigheden
Er is steeds vaker sprake van onstuimige weersomstandigheden, extra lastig voor telers die zich als gevolg van de stijgende teeltkosten al in een zwakkere positie bevinden. "We zijn begin juni getroffen door een tornado. Een van onze auberginetelers had net zijn verzekeringsdossier afgerond, toen hij te maken kreeg met hagelbuien. Voor hem is het seizoen dus voorbij omdat hij twee maanden nodig heeft om zich voor te bereiden. In totaal zijn we 60% van onze aubergineteelt verloren."

Voor meer informatie:
Anthony Langlais
Kultive S.A.S.
190 allée du bois vert
45640 Sandillon, Frankrijk
Tel.: +33 (0)2 38 49 33 49
a.langlais@kultive.com    
www.kultive.fr 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven