Noorse tomatenteler plust in productie na keus voor LED

Kwekerij Nedre Hanasand uit Noorwegen heeft jaarrond een 30% hogere opbrengst van de tomatenteelt en een duurzamer bedrijf dankzij Philips GreenPower LED toplighting. Ook al gebruikt Hanasand nu 50% meer licht, toch heeft het een aanzienlijke energiebesparing op de teelt. Het bedrijf wilde betere belichting met een lager energieverbruik dat bij kon dragen aan de tomaten van hoge kwaliteit die zij telen, wat nu wordt erkend door zowel winkeliers als het Noorse team van de Bocuse d'Or culinaire competitie.

Nedre Hanasand kwekerijen is gevestigd in Rennesøy, 30 km ten noorden van Stavanger, en kweekt jaarrond tomaten. Het bedrijf wordt al vele generaties gerund door de familie Hanasand en de huidige eigenaar, Stig Jakob Hanasand, is de derde generatie tomatenteler. Hij zegt: “Hanasand beslaat vier hectaren, met tomaten verdeeld over zes verschillende kassen. De kas waar de LED-belichting van Signify is geïnstalleerd is waar we de meest afwijkende soorten tomaten telen. Ze zijn rood, bruin, zwart, geel en gestreept, en ook in verschillende vormen en afmetingen. We hebben in totaal ongeveer 30 verschillende rassen.”

“We hebben de tomaten geleverd voor het Noorse team in de beroemde Bocuse d'Or culinaire competitie van 2021,” zegt Hanasand. “Dat was een ongelofelijke reis. De chef, Christian André Pettersen, was hier een halve dag en heeft verschillende rassen geproefd om de tomaat te vinden die perfect bij het menu paste. We zijn zelfs naar Lyon geweest met de tomaten in onze bagage om de rauwe ingrediënten zo vers mogelijk aan te leveren voor de competitie.” Nedre Hanasand kwekerij is al de hoofdleverancier van speciale tomaten voor Bama, een marktleider in sales en marketing van verswaren, en een van de sponsoren van het Bocuse d'Or team.

Aanzienlijke energiebesparing en 30% hogere opbrengst met de nieuwe LED-belichting
Hanasand heeft een doel voor het upgraden van de belichting in haar kas, die in 2001 is gebouwd. “De oorspronkelijke reden om voor Signify te kiezen was omdat zij deze oplossing hadden met lineaire groeibelichting. De kas waar we de belichting gaan installeren heeft een andere hoogte dan de andere kassen, maar we zijn nog steeds afhankelijk van goede uniformiteit van de belichting,” zegt Stig Jakob Hanasand.

“In eerste instantie zijn we overgestapt van SonT belichting naar LED, en we zijn de LED-belichting nu bijna een jaar aan het uitproberen. We hadden de hulp nodig van Signify voor lichtberekeningen om een hele goede hoeveelheid licht te krijgen en goede uniformiteit bij het gebruik van onze belichting. De gehele installatie hebben we zelf gedaan, net als het programmeren wanneer de belichting aan moest gaan. We hadden al sensoren en controleapparatuur liggen van eerder. We hebben ook weerstations die het licht, de temperatuur, wind en regen meten. We willen zoveel mogelijk daglicht gebruiken. Bij een bepaalde hoeveelheid lichtradiatie van de zon gaan de lampen automatisch uit. Tomaten moeten nooit meer dan 18 uur licht krijgen, en het is belangrijk om de hoeveelheid licht te weten in verhouding tot hoeveel water wij de planten zullen geven.”

“We zijn de belichting ook aan het testen bij de zaailingen, wat er heel veelbelovend uit ziet omdat wij tot nu toe goede resultaten zien. De lineaire toplighting van Signify heeft een hoge uniformiteit en het licht werkt uitstekend,” zegt Hanasand.

Voor meer informatie: 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven