De grootste Duitse cannabisteler Demecan heeft in juni de eerste volumes van hun lokale teelt, slechts een paar dagen voordat de Duitse regering officieel begon te werken aan de legalisering van gebruik door volwassenen, na maanden waarin legalisatie onderaan de prioriteitenlijst van de regering leek te zakken, tot het punt van bijna verdwijnen. "Dat is absoluut een mijlpaal voor ons geweest", zegi Constantin von der Groeben, medeoprichter en algemeen directeur van Demecan, met een glimlach van oor tot oor eind juni. "We kijken al uit naar dit moment sinds we Demecan vijf jaar geleden oprichtten. We hadden gehoopt al in kortere tijd zo ver te kunnen staan, maar het intensieve aanbestedingsproces heeft twee jaar in beslag genomen."
De oprichters van Demecan, van links naar rechts: Dr. Adrian Fischer, Dr. Cornelius Maurer en Dr. Constantin von der Groeben. (© Demecan)
De weg naar de eerste levering
Al die tijd van wachten was volgens Dr. Von der Groeben de grootste uitdaging voor Demecan, omdat het bedrijf moest blijven verder werken zonder inkomsten te hebben. "We hebben al die tijd alles zelf gefinancierd. Uiteindelijk werpt het zijn vruchten af." Ironisch genoeg sloeg corona toe toen Demecan net z’n licentie had ontvangen en eraan dacht een verkooppunt te openen. "We zagen ons opeens voor een hele reeks nieuwe problemen gesteld, omdat het nogal moeilijk was om iets op te bouwen in tijden van thuiswerk."
© Demecan
Demecan gebruikte de extra tijd om de R&D-inspanningen op te voeren en de teelt van medicinale cannabis beter te begrijpen. "Consistentie en kwaliteit, dat is het belangrijkste", benadrukt Dr. Von der Groeben. "Om consistent een product van goede kwaliteit te produceren, moet je goed weten wat je wilt en dat vervolgens in de praktijk brengen. Een jaar geleden zijn we begonnen met onze R&D-inspanningen, en natuurlijk hadden we wat ups en downs. Toch heeft dat ertoe bijgedragen dat we nu al zo ver staan." Demecan oogst nu elke twee weken medicinale cannabis van constante kwaliteit.
Duitse toeleveringsketen voor medicinale cannabis
Geneesmiddelen van consistente kwaliteit zijn inderdaad wat patiënten nodig hebben, maar ook de toeleveringsketen moet even consistent zijn. Een van de uitgangspunten van Demecan is om de Duitse medicinale cannabisketen te ondersteunen met lokale teelt, enerzijds om ervoor te zorgen dat er altijd medicinale cannabis beschikbaar is en anderzijds omdat lokaal geteelde producten altijd goedkoper zijn dan geïmporteerde.
© Demecan
Daarom heeft Demecan de eigen teeltfaciliteit zo ingericht dat de teelt op een eenvoudige manier kan worden opgeschaald. Toch bepaalt de regelgeving hoeveel er precies kan worden geteeld. "Er is veel vraag, en op dit moment kan die niet volledig worden opgevangen met lokaal product", merkt Von der Groeben eind juni op. "De Duitse regering beperkt ons tot het produceren van 1 ton medicinale cannabis per jaar, terwijl de markt bijna 20 ton vraagt. Daarom moeten we importeren als we een consistente aanvoer willen garanderen. Toch zou lokale teelt, als de overheid het ons toestond, gemakkelijk aan de vraag kunnen voldoen."
Opschalen van zodra legalisatie een feit wordt
Demecan kan de teelt inderdaad snel opschalen van zodra legalisatie een feit wordt. "Na een tijd waarin legalisatie onderaan het prioriteitenlijstje van de overheid leek te bengelen, gaat ze nu met verschillende belanghebbenden in gesprek om te kijken hoe de zaak aan te pakken." Von der Groeben was in juni 'redelijk optimistisch'. "Ik verwacht dat we begin 2023 meer duidelijkheid zullen hebben."
© Demecan
Dat is echt een geweldige kans voor lokale telers zoals Demecan. "Duitsland kan zeker meer cannabis telen. Als we bijvoorbeeld 12 maanden op voorhand duidelijkheid krijgen over de kwestie en we weten dat Duitsland 100 ton cannabis nodig heeft vanwege de legalisering voor gebruik door volwassenen, dan kunnen we de teelt meteen opvoeren." Natuurlijk verwacht Von der Groeben ook dat meer spelers de Duitse markt zullen willen betreden. "Zo hebben in 2017 in totaal 118 bedrijven teeltvergunningen aangevraagd. Dat geeft aan dat er veel interesse is. Als de overheid ruimte laat voor extra teeltvergunningen, zullen er zeker meer bedrijven worden opgericht die in minder dan een jaar al kunnen oogsten."
Lokale teelt om aan de vraag voor volwassen gebruikers te voldoen, wordt van cruciaal belang voor Duitsland, aangezien het importeren van recreatieve cannabis een schending van de VN-conventies zou betekenen. Het is dus een nuttigere benadering om licenties te geven aan mensen die bereid zijn het te telen. "Zodra we wat meer duidelijkheid hebben en meer spelers tot de markt toetreden, kunnen we allemaal bijdragen aan het vooruithelpen van de Duitse cannabissector. We juichen meer concurrentie toe om discussies over kwaliteitsnormen te stimuleren en om de grenzen te blijven verleggen."
Voor meer informatie:
Demecan
[email protected]
www.demecan.de