Gezamenlijk project om professionele installateurs op te leiden in Mexico

Nu er in Mexico steeds meer geavanceerde projecten voor bedekte teelt worden opgestart, is het zakelijke platform HortiConnect NL samen met Plantanova, Van der Valk Horti Systems en Ludvig Svensson officieel een uitgebreid, gezamenlijk project gestart, waardoor Mexicaanse telers nu toegang hebben tot de nieuwste schermen, ventilatie en insectenbescherming.

In samenwerking met Horticonnect worden op dit moment de eerste twee ploegen installateurs opgeleid onder de deskundige leiding van Sander Zwinkels. Het is de bedoeling dat deze ploegen in staat zijn om zelfstandig technische installaties in heel Mexico uit te voeren, volgens de normen van bovengenoemde bedrijven. 

Over standaarden
De opleiding vindt plaats in de installaties van Plantanova, een jonge plantenkwekerij in Centraal-Mexico die haar installaties verbetert in synergie met verschillende Nederlandse bedrijven, met het doel niet alleen hoogwaardige geënte groenteplanten te leveren, maar ook om technologieën aan te passen die van nut kunnen zijn voor andere plantenvermeerderaars.

Pharis Rico is algemeen directeur van zowel HortiConnect als Plantanova. "Een van onze doelen is om wat ik de 'Nederlandse mogelijkheden' noem, mogelijk te maken in Mexico. Terwijl wij onze faciliteiten upgraden, kunnen we de Plantanova-faciliteit ook gebruiken voor trainingen, het testen van technologieën en aanpassingen, zodat die Nederlandse mogelijkheden geschikt worden gemaakt voor de Mexicaanse markt. Zodra er een goede oplossing is gevonden, gaat het team naar de markt en kan Plantanova als showcase dienen, waarbij de kwaliteit van onze faciliteiten meer zegt dan onze woorden."

Onlangs is HortiConnect aangesteld als exclusieve dealer van Van der Valk Horti Systems in Mexico. "Zij produceren systemen voor de installatie en werking van schermen en ventilatiesystemen, die specifiek zijn afgestemd op de Mexicaanse behoeften. Anderzijds is Ludvig Svensson koploper als leverancier van textiele materialen voor klimaatschermen, insectenwering en sinds kort via Hinova ook ventilatieapparatuur. Het 'zout en peper' is ook terug te zien in de technische ondersteuning," zegt Pharis. "Deze producten zijn complementair. Toch was de installatie het ontbrekende sleutelstuk van de puzzel."         

Daarom verstrekt HortiConnect een startkapitaal aan twee jonge ondernemers en hun teams en ondersteunen ze hun opleiding en de benodigde aangeschafte apparatuur. Luis Arturo Garcia is de commerciële leider van dit project. "We trainen de teams op de Plantanova-locatie zodat ze zelfstandig kunnen werken en indien nodig ook kunnen inspringen bij grotere projecten. HortiConnect zorgt er ook voor dat er een voorraad van onderdelen beschikbaar is zodat er snel gereageerd kan worden op wensen van telers," zegt Pharis.

Groei ondersteunen
De oprichting en de opleiding van deze technische teams zijn het resultaat van de samenwerking tussen tuinbouwbedrijven, die samen beschikken over een schat aan expertise waarmee de Mexicaanse tuinbouwsector zeker kan groeien. "Het mooie van dit project is dat we in volledige synergie met Van der Valk en Svensson actief zijn, in die mate zelfs dat Svensson Luis Alberto Tapia heeft aangesteld als specialist, die in Mexico ondersteuning zal bieden bij alle projecten waar een installatie nodig is. Techneut Sander Zwinkels van Van der Valk zal de medewerkers opleiden. Bovendien zal hij in eerste instantie aanwezig zijn bij alle projecten waar HortiConnect bij betrokken is en hij zal erop toezien dat het werk van deze installateurs volgens de standaarden van Van der Valk en Svensson verloopt."

Alhoewel er al veel gebeurt, zijn dit nog maar de eerste stappen, want er is een einddoel. "Het uiteindelijke doel is dat we, samen met Van der Valk en Svensson, een certificeringscursus opzetten waar iedere installateur kan worden opgeleid en gecertificeerd volgens deze normen, zodat de installaties in Mexico zelf kunnen worden gemaakt," zegt Pharis.

Historisch gezien is de tuinbouwsector in Mexico voornamelijk geclassificeerd als midtech of hightech. "Met deze samenwerking willen we de markt voorzien van 'righttech' op basis van de behoeften van verschillende gebieden," zegt Pharis. "Ik word hier echt blij van, omdat dit project is ontstaan uit een samenwerking tussen verschillende bedrijven, die de handen uit de mouwen steken en getalenteerde mensen uit de verschillende bedrijven aanstellen. Het is ook de bedoeling dat we in de nabije toekomst, samen met andere bedrijven, ook toegang bieden tot ontwerpen, kennisoverdracht en technische ondersteuning met betrekking tot specifieke gewassen en situaties."

Voor meer informatie:
HortiConnect NL
+52 442 290 3988
contacto@horticonnect.com.mx 
horticonnect.com.mx


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven