Fred Odenkirchen over robotica in de zachtfruitsector:

"Juist de teeltsystemen aanpassen aan robotisering"

Hoe gaan de diverse teeltsystemen voor de zachtfruitsector er richting de toekomst uit zien zodat mechanisering en of robotisering mogelijk gemaakt kan worden? Die vraag krijgt Fred Odenkirchen van Metazet FormFlex voorgelegd in de serie met kettingbrieven van Berry Briljant.

Binnen de zachtfruitsector wordt er voor de teelt van aardbeien al regelmatig gekozen om te telen met een gootsysteem, legt hij uit. "Een aardbeienplant leent zich hier goed voor dankzij haar compacte groei en omdat de arbeidsomstandigheden aanzienlijk verbeterd worden door de ergonomische werkhoogte van de goten. Wat dat betreft loopt de teelt van aardbeien hier ver voor op de teelt van blauwe bessen, bramen en frambozen."

Het systeem biedt daarnaast een groot voordeel om efficiënt om te gaan met water, doordat de reststroom van water opnieuw gebruikt kan worden en niet verloren gaat, vervolgt hij. Ook zijn teeltgoten maatvast en hebben een repeterend karakter. Twee eigenschappen die wenselijk zijn als er robots ingezet worden voor bijvoorbeeld oogsten, scouten of bespuiten van het gewas.

“Voor de inzet van robots zouden wij niet alleen de robot aanpassen op het huidige teeltsysteem, maar juist de teeltsystemen aanpassen aan robotisering. Zo zorgen buisrailsystemen in combinatie met lange liggers voor een vaste basis voor geleiding en navigatie. Door de teeltgoot gelijk te maken aan deze geleiding, kan de robot zich focussen op gewaswerkzaamheden en optimaal functioneren. Dit kan zowel in hangende- als ondersteunde systemen toegepast worden.”

Robotisering
Metazet FormFlex heeft jarenlange ervaring met intern transport en voertuigen die zich autonoom door een kas kunnen bewegen. “Op die manier kwamen we in aanraking met robotica, want de technologie die we ontwikkelden voor het autonoom rijdende platform leent zich daar uitstekend voor. Dit zelfrijdende onderstel kan autonoom het pad in- en uitrijden en van pad wisselen. Daarnaast kan het platform ingezet worden voor diverse teelten en roboticatoepassingen."

Samen met partners komt Metazet FormFlex tot robots die toegepast kunnen worden binnen de glastuinbouw. Om een robot tussen het gewas door te laten rijden en ook handelingen uit te laten voeren bij het gewas, bestaat een robot uit een systeem om zich te verplaatsen en te navigeren en daarnaast een gedeelte dat de gewaswerkzaamheden aanstuurt. Voor dit laatste wordt vaak AI-technologie of visiontechnologie toegepast, om de robot optimaal te benutten.


Marco en Stefan, collega's van Fred, op GreenTech bij het autonoom rijdende platform dat Metazet FormFlex ontwikkelde.

Het autonoom rijdende platform van Metazet FormFlex is onderdeel van de ‘Berry’ oogstrobot, die samen met Organifarms is ontwikkeld. Deze oogstrobot kan ingezet worden tijdens de aardebeienteelt, waarbij de robot autonoom door de kas rijdt, bepaalt welke vruchten klaar zijn om te oogsten en vervolgens de vruchten plukt. “Eind dit jaar kan de eerste serie van de Berry in praktijk gebruikt worden. Dat deze ontwikkeling positief wordt ontvangen door de sector blijkt voor ons onder andere uit de nominatie van de robot voor de Innovatie Award van de GreenTech.” De robot won uiteindelijk ook de prijs. 

Lees de volledige bijdrage en de vraag die Fred aan de volgende in de serie stelt hier bij Berry Briljant. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven