Opnieuw dreigt staking Spaanse transporteurs

In totaal zullen volgens de Spaanse brancheorganisatie Fepex elke week van de maand juli 250.000 ton groenten en fruit voor de buitenlandse markt en 200.000 ton voor de binnenlandse markt mogelijk niet op bestemming geraken als de aangekondigde staking van het goederenvervoer doorgaat, aangezien de vrachtwagen het belangrijkste vervoermiddel in de AGF-sector is en juli een van de maanden is met de grootste consumptie van groenten en fruit.

Zondag wordt beslist of de staking met ingang van 30 juni doorgaat of niet. De waarde van de wekelijkse export van Spaanse groenten en fruit in de maand juli bedraagt € 250 miljoen, terwijl de afzet op de binnenlandse markt ongeveer € 280 miljoen waard is.

De meest getroffen producten zijn zomerfruit, met name perzik, nectarine, abrikoos, pruim en kers vanwege hun sterk bederfelijke aard. Bij de groenten gaat het vooral om tomaten, paprika's en sla.

Volgens Fepex zal de AGF-sector, die van groot belang is op sociaal en economisch vlak in de teeltgebieden, ernstig te lijden hebben onder een eventuele transportstaking, aangezien de oogst en afzet van de producten niet kunnen worden uitgesteld. De brancheorganisatie acht het daarom noodzakelijk dat de vrije doorvoer van bederfelijke producten wordt gerespecteerd.

Voor meer informatie: www.fepex.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven