Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

CO2-netwerk Bommelerwaard komt in zicht

Al een aantal jaren is het Glastuinbouwpact Bommelerwaard in gesprek met OCAP over het realiseren van een aanvoerlijn van CO2 naar de Bommelerwaard en ook Tuil en Est. Inmiddels is er een nieuw plan, en lijkt het erop dat glastuinbouwbedrijven in de Bommelerwaard binnen enkele jaren CO2 kunnen gaan afnemen van OCAP.

Als jaartal wordt 2024 genoemd. Dan zou een nog te bouwen fabriek in Amsterdam operationeel moeten zijn. Bij het plan hoort ook een distributienetwerk in de regio zelf. Dat netwerk is naar verwachting eerder klaar dan de fabriek. OCAP zegt vanaf dat moment het netwerk in te zetten voor het leveren van CO2 uit andere bronnen.

OCAP heeft voor de bouw van de fabriek in Amsterdam een SDE++ beschikking ontvangen. Vanuit de fabriek gaat OCAP vloeibare CO2 met tankwagens naar onder meer de Bommelerwaard vervoeren, later eventueel per schip. 

'Groene CO2'
In de Bommelerwaard komt een centraal distributiepunt, waar de vrachtwagens de vloeibare CO2 in een grote opslagtank pompen. Waar dit distributiepunt precies komt, is nog niet bekend. OCAP gaat een ondergronds leidingstelsel aanleggen om CO2 vanaf dat distributiepunt naar de kassen te transporteren. Het wordt het eerste netwerk voor ‘ groene’ CO2 in Nederland.

OCAP is bezig met een rondgang langs alle glastuinbouwbedrijven in de Bommelerwaard en Tielerwaard om te informeren naar de interesse voor aansluiting op het CO2-netwerk. Het lijkt er op dat zo’n 80-90 procent van de ondernemers wil aanhaken. Een aantal jaar terug werd tijdens een verkenning al eenzelfde percentage aan geïnteresseerden genoteerd.

Rochus van Tuijl, voorzitter van de Klankbordgroep Energie Glastuinbouwpact Bommelerwaard & Tielerwaard, reageert positief op de website van het glastuinbouwpact. Het is volgens hem voor de bedrijven in de regio een belangrijke ontwikkeling. "De beschikbaarheid van CO2 is cruciaal om een transitie naar een klimaat neutrale glastuinbouw te realiseren."

De nieuwe fabriek in Amsterdam zal niet-recyclebaar afval omzetten in geavanceerde methanol. Een nevenproduct van de fabriek is ‘groene’ CO2. "In nauwe samenwerking met de nieuwe fabriek AMA ofwel Advanced Methanol Amsterdam, gaat OCAP deze groene CO2 afvangen, reinigen en vloeibaar maken", vertelt Jacob Limbeek. Hij is directeur van OCAP. Enkele weken geleden werd bekend dat de overheid GIDARA Energy en OCAP SDE++ subsidie verleent. GIDARA Energy is de investeerder. 

Bron: Glastuinbouwpact Bommelerwaard

Publicatiedatum: