Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomatenkas met nieuw soort glas ligt stukje voor qua kilo's

Het ideale kasdek combineert een zeer hoge lichttransmissie met een zeer hoge isolatiewaarde zodat energieverliezen worden geminimaliseerd en een weg wordt geëffend naar een fossielvrije rendabele kasteelt. Tot nu toe konden hoge lichttransmissies en isolatie echter niet goed samen worden gerealiseerd: hoe hoger de isolatie, hoe lager de transmissie en vice versa. Recente ontwikkelingen in het project ‘Zonder emissie naar hoge transmissie’ van Kas als Energiebron hebben het mogelijk gemaakt om glas te produceren dat een AR-coating combineert met een lage thermische emissiviteit, zo deelt Frank Kempkes van Wageningen University & Research op Kas als Energiebron. 

Dat laatste betekent dat de warmtestraling beter in de kas kan worden gehouden en dus meer isoleert. De hemisferische transmissie is met 84% gelijk aan low iron tuinbouw glas, maar de emissiviteit is slechts 15% in plaats van 89% van standaard glas. Simulaties gaven een energiebesparingspotentieel aan van rond de 20%. Hiermee is dus een belangrijke stap te zetten naar teeltconcepten voor intensive niet belichte teelten, waarbij de warmtevraag richting de 12 m3/m2 aardgasequivalenten kan gaan.

Op basis van deze resultaten is met financiering vanuit het programma Kas als Energiebron een zogenoemd ‘proof off principle project’ opgezet bij Wageningen Universiteit & Research om voor een niet belichte tomatenteelt dit type kasdek (van producent AGC) te vergelijken met een teelt onder standaard glas. De proef loopt nog tot medio november. Naast de technische kant zijn de onderzoekers en de BCO-leden ook tevreden over de voortgang van het gewas. 

Lees hier op Kas als Energiebron meer. 

Publicatiedatum: