EU: In 2030 moet gebruik chemische gewasbeschermingsmiddelen gehalveerd zijn

In 2030 moet het gebruik van chemische gewasbeschermings-middelen in Europa met de helft zijn teruggedrongen. Bovendien legt de Europese Commissie een in alle opzichten sterk activistische conceptwet op tafel, de zgn. Nature Restoration Law, dat de lidstaten moet gaan verplichten een reeks maatregelen te nemen die natuur en biodiversiteit in Europa moeten gaan redden. Voor boeren en tuinders zal gedurende een overgangsperiode van vijf jaar worden voorzien in financiële compensatiegelden om alle regels en vereisten te voldoen.

LTO Nederland spreekt in een reactie van 'een harde ingreep op de bedrijfsvoering van Nederlandse boeren en tuinders' en een voorgestelde aanpak die 'eenzijdig en achterhaald' is. "Eenzijdig, omdat de absolute reductie in het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen centraal staat, terwijl het om vermindering van de milieu-impact zou moeten draaien. Achterhaald, omdat Nederland – mede op initiatief van LTO – al een transitie naar weerbaarder teelten inzet."

De persconferentie, die ironisch genoegd samenviel met de boerenprotesten van gisteren tegen de onteigeningsplannen van dezelfde Commissie, vindt u hier. Een overzichtelijke bespreking van de voorstellen leest u o.a. op Vilt.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven