Teler teelt kruiden voortaan biologisch

Nog deze zomer zal het kruidenassortiment van Bördegarten het officiële bio-keurmerk van de Europese Unie krijgen. In Osterweddingen zijn bedrijfsleider Jos Houwen en zijn team vele maanden bezig geweest met de voorbereidingen hiervoor, zo vertelden zij tijdens een bezoek van diverse hoogwaardigheidsbekleders eerder dit jaar, op 14 juni:

"Er zijn delen van de kas die nu zijn voorbehouden aan de biologische teelt. De complete logistiek en werkorganisatie zijn daarop afgestemd", aldus de teler. Ongeveer één derde van het oppervlakte onder glas is nu voor de biologische teelt. Daar groeien nu kruiden als peterselie, basilicum, bieslook en dergelijke, die in potten in de retail terecht komen. De certificering van de biologische producten was een belangrijke mijlpaal, benadrukt Ulrich Wagner. "Duurzaamheid speelt bij de Wimex group een grote rol."


Het zaaien direct in potten gebeurt bij Bördegarten geautomatiseerd. Minister Sven Schulze (tweede van links) was onder de indruk van het kijkje achter de schermen bij de hightech kas even buiten Magdeburg. Bedrijfsleider Jos Houwen en de beide directeuren van de Wimex group Ulrich Wagner en Leopold Graf von Drechsel lichtten de details toe.

De biologische kruiden zijn een vlaggenschipproject en dit is ook duidelijk zichtbaar voor de buitenwereld. Bördegarten slaagt er bovendien in om in de kas niet alleen efficiënt en waterbesparend, maar ook klimaatvriendelijk groenten te telen. Dat hebben externe certificeringsinstanties bevestigd aan de hand van de productvoetafdruk van de Osterweddinger komkommers: één kilogram bindt 362 gram CO2, daarmee bespaart de komkommerteelt van Bördegarten het milieu jaarlijks circa 919 ton van dit klimaatschadelijke gas. Dit wordt mogelijk gemaakt door de gecontroleerde omstandigheden in de kas, die met behulp van sensoren volledig automatisch gecreëerd worden wat betreft temperatuur, water- en voedingstoevoer, verse lucht en schaduw. Dankzij deze geoptimaliseerde levensomstandigheden gaat het zo goed met de planten dat gewasbeschermingsmiddelen nauwelijks nodig zijn. 


Basilicum hoort tot de kruiden die Bördegarten sinds deze zomer in bio-kwaliteit op de markt brengt. Minister Sven Schulze liet zich door bedrijfsleider Jos Houwen informeren over de bijzonderheden bij de omschakeling naar biologische teelt.

Teelt met volledige uitrusting
In 2018 nam Bördegarten, een dochteronderneming van de Wimex group, het bestaande kassencomplex in Osterweddingen over. Tegenwoordig beheert het bedrijf een kassencomplex van 63.000 m2 dat is uitgerust met de modernste technologie. "Toen we de teeltlocatie destijds hebben overgenomen was deze niet klaar voor de teelt, en nu telen we hier met een volledige uitrusting zoals een eb- en vloedsysteem voor de irrigatie van de kruiden, scherming, beluchting, CO2-toevoer, de nieuwste klimaattechniek en belichting. Hiermee hebben we onze productiecapaciteit en productkwaliteit aanzienlijk kunnen verhogen."

Het glasoppervlak zal nu duidelijk worden uitgebreid, de eerste stappen voor de verwezenlijking van dit project zijn inmiddels gezet. Bördegarten onderzoekt momenteel ook nieuwe benaderingen, zoals het telen van groenten op verschillende lagen. "Het is belangrijker dan ooit om te investeren in onderzoek en ontwikkeling en om innovatie te stimuleren. Zo biedt vertical farming bijvoorbeeld veel potentieel voor voedselzekerheid", benadrukte minister Schulze tot slot. Hij steunt uitdrukkelijk het lokale engagement, ook omdat de afstanden die de goederen af moeten leggen tot aan de winkel hierdoor worden verkort, wat de klimaatbescherming dubbel ten goede komt.

Onder andere Sven Schulze, minister van Economie, Toerisme, Landbouw en Bosbouw van Sachsen-Anhalt, Daniel Krake, vertegenwoordiger van het MKB van district Anhalt-Bitterfeld, Andrea Voss van de investerings- en marketingorganisatie Sachsen Anhalt en Robert Fassauer van de agrarische marketingorganisatie Sachsen-Anhalt lieten zich informeren op 14 juni.

Foto's: Bördegarten Gemüse Vertriebsgesellschaft

Voor meer informatie:
Jos Houwen
Bördegarten Gemüse Vertriebsgesellschaft mbH
Köthener Str. 7 a
D-06369 Köthen (Anhalt) OT Arensdorf, Duitsland
Tel: +49 3496 3033 10
info@boerdegarten.de 
www.boerdegarten.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven