Schade aan kassen door natuurgeweld in Frankrijk in groot aantal regio's

Zondagnacht is Frankrijk getroffen door hevige hagelbuien. Bijna 21 departementen waren vanwege de voorspelde stormen door Météo France aangemerkt als 'code oranje-gebied'. Verschillende telers hebben al melding gemaakt van schade aan hun teelt en producten, en niet alleen in de regio rond Orléans

 De Franse departementen Gironde, Charente-Maritime, Les Landes en Pyrénées-Atlantiques behoren tot de zwaarst getroffen departementen. Ook de departementen Indre, Loiret en Lot-et-Garonne hebben echter flink te lijden gehad onder het noodweer.

© SOPA SAS

Sommige telers zijn zelfs 45% van het dak van hun kassen kwijtgeraakt.


© 
Radio France Manon Klein

Météo France heeft aangegeven dat het noodweer in sommige delen van het zuidwesten van Frankrijk "plaatselijk heel hevig" was, met "hagelstenen van enkele centimeters doorsnee, windstoten van 105 km/u in Bordeaux en hevige regenval".

In de Lot-et-Garonne zag een teler door een hagelbui zijn courgetteteelt in slechts enkele minuten tijd verloren gaan.

Na de laatste vorst (in april), de droogte (sinds januari), de hittegolf (in mei), de hagelbuien (begin juni) en een nieuwe hittegolf (midden juni), hebben de telers nu opnieuw te lijden onder hagelbuien.

In het departement Loiret is al enige schade gemeld.

Klimaatverandering heeft grote gevolgen
Vorst, hagelbuien, hittegolven... "De klimaatverandering zorgt ervoor dat deze perioden zich vaker voordoen en steeds heviger worden", vertelde minister Marc Fesneau eerder deze maand. Hij hoopt dat er "op middellange tot lange termijn" beschermingssystemen tegen dergelijke onstuimige weersomstandigheden zullen worden opgezet, in combinatie met een betere verzekeringsdekking.

Crisiscentrum geopend in de Dordogne
Om de teeltbedrijven te helpen het hoofd te bieden aan deze situatie, heeft de Landbouwkamer in de Dordogne een crisisdienst opgericht en een telefoonnummer ingesteld. De telers kunnen er de schade aan hun gewassen, installaties of uitrusting melden, waarna vertegenwoordigers van de Landbouwkamer de situatie kunnen beoordelen en de bevindingen kunnen melden aan het Franse ministerie van Landbouw.

Bron: francebleu.fr / ladepeche.fr


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven