"We hebben Plant Empowerment gebruikt om onze opbrengsten te verhogen"

Bij Great Northern Hydroponics, een Canadees tomatenteeltbedrijf met een oppervlakte van 28 ha in Kingsville (Ontario), hebben ze ontdekt dat de Plant Empowerment-methode niet alleen hun jaarlijkse opbrengst per m2 verhoogt, maar ook de productkwaliteit en de houdbaarheid verbetert.

Ongeveer drie jaar geleden besloot de teler de Plant Empowerment-methode te implementeren. Deze datagedreven aanpak draait om het nauwkeurig monitoren en objectief analyseren van de energie-, water- en assimilatiebalansen van de planten tijdens hun groei. Als gevolg daarvan zijn gewasbeheerstrategieën en -beslissingen gebaseerd op betrouwbare realtime inzichten in wat op dat moment het beste is voor de planten, in plaats van op onderbuikgevoelens. "We gaan uit van de parameters en metingen die we terugkrijgen uit de kas en nemen op basis daarvan beslissingen," legt Guido van het Hof van Great Northern uit.

De implementatie van de Plant Empowerment principes door het bedrijf viel samen met de overgang naar een nieuwe IIVO proces computer geleverd door Hoogendoorn, één van de zes Sustainable Integrated Growing Solutions (SIGS) partners. De zes partners werken samen als een multidisciplinair team om advies en begeleiding te bieden aan telers die extra ondersteuning willen bij het invoeren van de Plant Empowerment-methode. "De planning, de werkkracht, de kennis en de achtergrond van de mensen die bij de omschakeling betrokken waren. Ik was zeer tevreden over dat hele proces," voegt Guido eraan toe.

Betere opbrengst, kwaliteit en houdbaarheid
Uit analyses is gebleken dat Great Northern door te telen volgens de Plant Empowerment principes 5% meer opbrengst per m2 kon behalen. De daadwerkelijke oogsttoename bleek nog groter dan verwacht en een hogere opbrengst is niet het enige voordeel, volgens Dean Bernardes, VP Operations bij Great Northern. "We zien ook een betere kwaliteit van ons product en een verbetering van de houdbaarheid."

De toepassing van datagestuurde teelttechnieken, inclusief de nieuwste ontwikkelingen zoals kunstmatige intelligentie, versnelt de leercurve voor zowel jonge telers, ervaren telers als adviseurs, wat tuinbouwbedrijven helpt om het talententekort het hoofd te bieden.

"Plant Empowerment komt tegemoet aan de wens van onze organisatie om onze voetafdruk uit te breiden zonder noodzakelijkerwijs het besluitvormingsteam uit te breiden," stelt Guido. Hij is zo overtuigd van de voordelen van Plant Empowerment dat alle teamleden training krijgen in deze methode om verdere implementatie te ondersteunen en de respons is zeer positief.

"Het grootste voordeel voor ons als ervaren telers is dat het ons de 'echte' manier van telen leert; je hoeft het alleen maar te begrijpen en de wetenschap te volgen," legt Dean uit. Dankzij de focus op het uitwisselen van nieuwe inzichten over duurzaam telen binnen de Plant Empowerment community, kunnen telers en onderzoekers bovendien van elkaar blijven leren en bijdragen aan de verdere ontwikkeling van dit stappenplan naar een duurzame en rendabele tuinbouw wereldwijd.

Voor meer informatie:
Plant Empowerment
www.plantempowerment.com      


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven