VBT-cijfers week 24

Prijsvorming paprika blijft moeizaam

De middenprijs op de klokken bij de VBT-veilingen blijft voor komkommer en tomaat boven het vijfjarig gemiddelde schommelen. Een dipje sinds begin juni werd vorige week teniet gedaan.

In paprika zakte de prijs vorige week weer tot onder het vijfjarig gemiddelde. Daarmee blijft de prijsvorming in paprika achter bij de bovengemiddeld hoge prijzen voor komkommer en tomaat bij de bij het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties aangesloten veilingen.

Een kilo rode paprika's leverde in week 24 gemiddeld 1,374 euro op. Een daling van ruim dertig eurocent ten opzichte van week 23. De prijs van groene paprika's leverde zelfs bijna 70 eurocent in en komt uit op 87 eurocent per kilo. De middenprijzen voor geel en oranje stegen wel, maar over de hele linie ligt de middenprijs voor paprika in week 24 onder het vijfjarig gemiddelde.

De middenprijs voor een komkommer kwam over week 24 uit op 22,5 eurocent. Een stijging ten opzichte van week 23. Datzelfde geldt ook voor aubergines (ruim 61 eurocent per kilo tegen net geen 43 eurocent in week 23) en voor tomaat.

In tomaat gaan de ogen altijd ook even naar de volumes. In week 21 en 22 lagen die voor het eerst in tijden hoger dan in 2021, maar de afgelopen twee weken lagen de volumes weer een stuk lager. Voor trostomaat in week 23 bijna 30%. In week week 24 liggen de volumes dan weer wel gelijk aan 2021. Ten opzichte van 2020 blijven de volumes nog altijd achter. 

De middenprijs voor aardbei zat vorige week over de hele linie bezien in de lift. Een kilo ging gemiddeld voor 3,413 weg. Als we de rassen afzonderlijk bekijken, is er, Sonata uitgezonderd, voor alle rassen een stijging in de middenprijs te zien.

Bekijk hier alle middenprijzen voor groenten en fruit over week 24. 

Bekijk hier alle prijsgrafieken op de pagina met landbouwcijfers van het Vlaamse Departement Landbouw en Visserij. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven