Paprika's uit 55 hectare kas van plant naar schap in 24 uur

De nieuwste locatie van paprikakwekerij 4Evergreen in Terneuzen beslaat een totaal oppervlakte van 55 hectare moderne kassen en een bedrijfspand van 17.500 m2 die vol ligt met zonnepanelen. De kassen zijn voorzien van de laatste technieken. Hiertoe behoort een dubbele scherminstallatie om flexibel met de lichtinval te kunnen werken, de verwarmingsinstallaties verspreiden de restwarmte door het bedrijf en de robotheftrucks en de zelfrijdende oogstkarren zorgen ervoor dat het interne transport van de paprika’s volledig wordt geautomatiseerd.

0% gebruik van gas, 100% gebruik van restwarmte en CO2
De paprika’s op deze tuinbouwlocatie worden gekweekt zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Er wordt zo CO2-neutraal mogelijk gekweekt doordat bij de productie gebruik wordt gemaakt van restwarmte en CO2 van de Yara fabriek in Sluiskil. Deze worden via een leidingnetwerk aangevoerd om de kassen te verwarmen en de planten van CO2 te voorzien. CO2 stimuleert de groei van de paprikaplanten en wordt hierbij omgezet in zuurstof. Zo kunnen volgens de telers uit Terneuzen 'de duurzaamste paprika’s van Nederland' gekweekt worden.

Het dak van het bedrijfspand (17.500 m2) ligt vol met zonnepanelen. Een derde van de jaarstroom wordt opgewekt door deze zonnepanelen. Op een zonnige wordt er zelfs terug geleverd aan het stroomnet. Zodoende ontstaat er een situatie waarin het bedrijf geen energie verbruikt, maar juist energie oplevert. Voor alle inspanningen in het duurzaam telen van paprika’s beschikt 4Evergreen over het Planet Proof keurmerk.

Zelfrijdende heftrucks en oogstkarren
De automatisch rijdende oogstkarren geven een surrealistisch beeld in de kassen, stellend de trotse telers. Lege karren komen aangereden en de karren vol vers geoogste paprika’s vertrekken direct richting de sorteerhal. In de sorteerhal rijden zelfrijdende heftrucks die de oogstbakken naar de sorteerlijnen rijden en de paprika’s geheel automatisch kiepen. Vervolgens komen de paprika’s terecht in de sorteermachine waar 840 foto’s per seconden worden gemaakt. Op basis van deze foto’s sorteert de computer de paprika’s op gewicht, grootte en kleur en komen de paprika’s via de lopende band in de daarvoor bestemde bakken en dozen terecht.

Van plant naar schap binnen 24 uur
Bij 4Evergreen is de tijd tussen het afsnijden van de paprika’s van de plant en levering aan de afnemers minimaal. Dit komt omdat 4Evergreen de paprika’s zelf teelt, sorteert, verpakt en aflevert in de eindverpakking. Doordat dit proces zo snel doorlopen wordt, levert 4Evergreen paprika’s af met de best mogelijke kwaliteit en versheid. Paprika’s die vandaag nog aan de plant hangen, kunnen morgen al in de supermarkt liggen. Via Harvest House verkoopt 4Evergreen de supergezonde en duurzame blokpaprika’s aan retailers in Europa.

Voor meer informatie:
4Evergreen
info@4evergreen.nl 
www.4evergreen.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven