Manuel Friedrich, Leaf AI:

"We willen ons eigen ecosysteem ontwikkelen, omdat we veel verschillende gegevens meten"

Optimalisatie, optimalisatie en optimalisatie. Soms voelt het alsof er geen einde komt aan het optimaliseren van je vertical farm. Maar denk je eens in hoe moeilijk dat zou zijn zonder sensoren. Het bedrijf Leaf AI weet dat heel goed en het belang van sensoren is erin gestampt bij Manuel Friedrich, oprichter van het bedrijf. Hij zegt dat hij nog maar een kleuter was toen hij al met zijn moeder op zoek ging naar manieren om planten efficiënter water te geven. Dat was het eerste zaadje van Lead AI.

"Onze oplossing kan zowel binnen als buiten gebruikt worden om veel zaken te meten die plaatsvinden in de teelt. Sommige klanten gebruiken hun sensoren bijvoorbeeld om de vochtigheid van de grond te meten, zodat ze hun bemestingsstrategie kunnen optimaliseren en kunnen besparen op kostbare hulpmiddelen zoals water en meststoffen."


Manuel Friedrich

Plug-and-sensesysteem
Alle sensoren zijn verbonden met een slimme gegevensopslag met de naam Leaf-Connect. "Het is betrouwbaar, onderhoudsvrij en kan eenvoudig worden geïnstalleerd op een magnetische ondergrond. De installatie-app begeleidt de gebruiker eenvoudig door het proces heen, waarna verschillende sensoren kunnen worden ingesteld voor het bijhouden van verschillende aspecten van de teelt op het platform Leaf-MyGrow," zegt Bastian Saumweber van Leaf AI. "Je kunt tot 100 sensoren verbinden met één Leaf Gateway, die een 10 km-radio bevat, waardoor deze perfect is voor het open veld, een kas of CEA."

Hij legt ook uit dat vooral de sensoren voor teelt op water van Leaf AI perfect zijn voor vertical farming. "Ik zeg dat omdat die sensoren de hoeveelheid meststoffen in het water meten, de waterdruk en de temperatuur. Als je dit dan combineert met sensoren voor het klimaat, die de luchttemperatuur, luchtvochtigheid etc. meten, kan een bedrijf veel efficiënter worden geoptimaliseerd."


Onderlinge verbinding van apparaten

Cultuurrecepten
Het bedrijf heeft nog behoorlijk wat plannen voor de toekomst en wil nog meer functionaliteiten toevoegen aan hun sensoren. "We willen bijvoorbeeld ons eigen ecosysteem ontwikkelen, omdat we veel verschillende soorten gegevens meten en we veel kansen zien voor verdere optimalisatie. De volgende stap is het introduceren van cultuurrecepten voor telers, zodat ze een soort receptenboek hebben dat continu ter beschikking staat."

"Daarnaast willen we verder ontwikkelen op het gebied van klimaatbeheersing, zodat telers hun gewassen op afstand kunnen beheren. Door een verbinding te maken met Leaf-MyGrow kunnen ze dan zien wat er gebeurt in de teelt en mogelijke problemen oplossen door geïnformeerde beslissingen te nemen," zegt Bastian.


Interface van de gewasmonitoring

Proactieve gegevensanalyse
Leaf AI wil telers ook aansporen een proactieve benadering te gebruiken, als direct gevolg van gegevensanalyses. "Optimalisatie is gebaseerd op de kennis die we verzamelen uit gegevens. Daarmee kunnen telers voorspellen hoe een bepaalde cyclus gaat verlopen en hoe ze de processen zo kunnen aanpassen dat ze het beste uit hun gewas kunnen halen. Ons team ondersteunt telers ook bij het analyseren van de gegevens als ze dat zelf niet kunnen. Aan het einde van de dag is optimalisatie een van de onderdelen van vertical farming. Met onze oplossing en expertise kunnen telers direct tastbare resultaten behalen." 

Voor meer informatie:
Manuel Friedrich, oprichter
manuel.friedrich@leafai.de 
Bastian Saumweber, COO
bastian.saumweber@leafai.de 
Leaf AI
www.leafai.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven