Looye Kwekers per direct volledig over op hybride belichting

Een hogere productie in de wintermaanden zonder afbreuk te doen aan de smaak en kwaliteit van de tomaten. Met dat uitgangspunt maakt Looye Kwekers komende zomer de overstap naar LED-belichting. Vanwege de huidige hoge energieprijzen heeft het bedrijf besloten om direct álle kassen van Philips GreenPower LED te voorzien. Signify realiseert een hybride opstelling in de kassen met een totale oppervlakte van bijna 25 hectare. Dat levert veel licht én een flinke energiebesparing op.

De kassen van tomatenbedrijf Looye Kwekers in Naaldwijk en Burgerveen zijn nu nog voor 100 procent uitgerust met SON-T-verlichting. Daarmee worden al lichtniveaus behaald tot 225 µmol per vierkante meter. Door de combinatie met LED zal dat straks, afhankelijk van de locatie, ruim 300 µmol per vierkante meter zijn.

Aan het einde van de zomer wordt de helft van de lampen vervangen door LED. “Daarmee gaat het lichtniveau in de kassen met 30 tot 40% omhoog”, vertelt directeur Annelies Looije. “De verwachting is dat onze productie in de wintermaanden met hetzelfde percentage stijgt. In de zomer, als er meer natuurlijk licht is, zal het verschil met de huidige situatie minder groot zijn.”

Smaak blijft behouden
Om meer tomaten te oogsten in de winter, kan je als teler twee dingen doen: het teeltoppervlakte uitbreiden of de output uit de bestaande kassen verhogen. Looye Kwekers kiest voor de laatste optie en streeft naar een hogere efficiency. “Zodoende zijn we op LED uitgekomen”, vertelt Annelies Looije. “LED zorgt voor meer licht in de kas, waardoor de planten meer tomaten gaan geven. Het is een inmiddels bewezen techniek om de productie te verhogen. Dat wisten we al langer, maar belangrijke voorwaarde voor ons is dat de smaak behouden blijft. Onze partner en contractteler heeft afgelopen najaar LED opgehangen en sindsdien weten we zeker dat de smaak niet wordt beïnvloed.”

Bestaande infrastructuur gebruiken
Looye Kwekers kiest voor de Philips GreenPower LED toplighting force, de ultieme LED-groeilamp voor licht minnende gewassen. “Met deze investering kiezen we voor een lamp die eenvoudig in te passen is in de bestaande infrastructuur. We halen de helft van de SON-T-lampen eruit en plaatsen daar LED voor terug. Dat doen we om en om, net als een dambord, zodat het licht goed verdeeld wordt. Door het toevoegen van groen licht aan het spectrum kunnen de medewerkers in de kas ook met alleen de LED lampen aan de tomaten goed zien tijdens het oogsten en kunnen onze teeltspecialisten het gewas nog steeds goed beoordelen.”

Annelies Looije gelooft dat LED-belichting de toekomst is voor de tomatenteelt. Toch vraagt een volledige overstap volgens haar om meer onderzoek. “Wij telen smaaktomaten, dus smaak is voor ons veruit de belangrijkste eigenschap. Warmte speelt daarin een rol. Een voordeel van SON-T-lampen is dat deze ook wat warmte afgeven. Vandaar dat we voor een hybride opstelling hebben gekozen en zo de smaak van onze tomaten kunnen blijven waarborgen.”

Met minder energie tomaten telen
Naast een hogere productie realiseert Looye Kwekers met de investering in LED een flinke energiebesparing. Dat is zeer welkom met de huidige hoge energieprijzen. Het bedrijf heeft daarom besloten om direct álle kassen van LED te voorzien. Het gaat om drie locaties: één in Naaldwijk van 6,5 hectare en twee in Burgerveen van in totaal 18 hectare. “Duurzaamheid staat bij ons hoog op de agenda”, vertelt Annelies Looije. “Net als onze klanten vinden wij het belangrijk om minder aanspraak te maken op de aarde. Zo hebben we in Naaldwijk een aardwarmte-aansluiting die we momenteel vergroten.”

“De investering in LED is een belangrijke stap om met minder energie tomaten te telen”, vervolgt Annelies. “Signify is daarin voor ons een betrouwbare partner. Hun techniek is degelijk en betrouwbaar. Het heeft zich al op veel plaatsen bewezen.” Aan de samenwerking tussen Signify en Looye Kwekers is een jarenlang traject voorafgegaan. Zo zijn er gezamenlijk proeven gedaan om de invloed van LED op de smaak te onderzoeken. “Inmiddels zijn we overtuigd dat wij met (hybride) LED dezelfde kwaliteit smaaktomaten kunnen leveren.”

Hortipar verzorgt dit najaar de installatie, zodat Looye Kwekers komende winter 40% meer (licht)opbrengst kan realiseren.

Voor meer informatie: 
 
 
 
 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven