Toch sla in plaats van cannabis bij Deense teler

In het voorjaar van 2023 zal de Deense teler Mads Pedersen beginnen met de teelt van sla. De tomatenteler en eigenaar van kwekerij Alfred Pedersen & Søn, gevestigd op het eiland Funen, heeft 220 miljoen Deense kroon geïnvesteerd in een modern slateeltbedrijf die zal worden gebouwd op de bestaande teeltlocatie Bellinge, meldt het bedrijf in een persbericht.

Op de moderne locatie wilde Mads aanvankelijk in samenwerking met de Canadese cannabisteler Aurora cannabis voor de farmaceutische industrie telen, maar van deze ambitieuze plannen heeft hij later afgezien, waarna hij de locatie ter waarde van 48 miljoen Deense kroon overnam van de Canadezen.

In plaats van cannabis komt er nu een sterk geautomatiseerde faciliteit voor de teelt van sla. Mads: "We willen de Deense sla revolutioneren en anders gaan denken over smaak, kwaliteit en klimaatbalans." De bladgroente moet onder andere voor convenience doeleinden, zoals kant-en-klare salades, gebruikt worden. 

Groeiende vraag naar convenience salades
De meeste sla die tegenwoordig in de handel verkrijgbaar is, wordt nog met de hand geoogst en schoongemaakt, met chloor gewassen en vervolgens verpakt. In de nieuwe slafabriek wordt de bladgroente echter van het zaaien tot het verpakken niet door mensenhanden aangeraakt. Mads: "We willen de consumenten nieuwe soorten knapperige en smaakvolle bladsla aanbieden, sla die vrij van gewasbeschermingsmiddelen, bacteriën en chloor geteeld wordt. We weten dat de vraag naar hoogwaardige convenience salades in Denemarken groeit. Tegelijkertijd past de sla heel goed bij ons bestaande portfolio, niet in de laatste plaats omdat voedselveiligheid bij ons in z'n algemeenheid al hoogste prioriteit heeft."

Voor meer informatie:
www.tomater.dk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven