Nieuwe korte dag aardbeienrassen voor teelt in Middellands Zeegebied

Dinsdag 14 juni stelde Planasa in Huelva zijn nieuwe korte dag aardbeienrassen voor het Middellandse Zeegebied voor. De rassen zijn ontwikkeld in het kader van het Planasa Genetics-programma in het R&D-centrum van het bedrijf in de Zuid-Spaanse gemeente Cartaya (het bedrijf bezit wereldwijd 4 R&D-centra). 

RedSayra en Red Samantha vullen de brede aardbeiencatalogus aan van een van de belangrijkste zachfruitveredelaars ter wereld. Ze bieden de telers twee nieuwe opties aan met onderscheidende kenmerken die ook het voordeel hebben dat ze elkaar gedurende het seizoen aanvullen.

RedSayra: een vroege en productieve aardbei
RedSayra is het resultaat van snel veredelingswerk dat begon in 2015/16. Pedro Domínguez, korte dag aardbeienveredelaar bij Planasa, legde in zijn toespraak uit dat RedSayra vanaf het begin opviel als een vroeg ras dat zich gemakkelijk laat plukken en een mooie maatvoering en goede vruchtkwaliteit toont. "RedSayra is interessant omdat de aardbei vroeg in het seizoen kan worden geoogst en ook nog aan het einde van haar cyclus kwaliteitsvol is. Het ras heeft een zeer lineaire productiecurve, is conisch van vorm en heeft een zeer aantrekkelijke felrode kleur en een Brix-waarde van 8 gedurende het hele seizoen."

Een heel belangrijk aspect is de robuustheid van de planten. "Sinds een paar jaar evalueren we het ras ook in niet-gedesinfecteerde bodems en RedSayra blijkt behoorlijk tolerant tegen echte meeldauw. Door de eerder beperkte vegetatieve groei zie de plukker het fruit heel goed, wat het oogsten vergemakkelijkt."

RedSayra kan al in december worden geoogst. Rocío Vázquez, directrice Ontwikkeling bij Planasa, legde uit dat zowel interne als externe testen in de voorbije drie seizoen hebben uitgewezen dat het rendement van deze extra vroege aardbei 70% hoger is dan dat van het controleras en dus kan profiteren van een zeer gunstig prijsvenster. Tot 31 maart bedroeg de gemiddelde productie van Red Sayra 550 g/plant. Het gemiddelde gewicht over het hele seizoen was 33,5 gram per aardbei en het percentage klasse II fruit was laag.

De gemiddelde opbrengst van RedSayra in vollegrond is 61.000 kg/ha en in substraat 63.000 kg/ha.

Red Samantha: hoge gemiddelde opbrengst en kwaliteit
Net als RedSayra heeft Red Samantha een goede maatvoering met een gemiddeld fruitgewicht van bijna 32 gram en een zeer laag percentage klasse II fruit van slechts 5%. De aardbeien behouden een zeer homogene vorm en een gemiddelde Brix-waarde van 9. Wat opviel in vergelijking met het controleras was de goede kleuring in de winter. De plant is robuust en behoorlijk tolerant tegen ziekten. Red Samantha valt volgens Pedro Domínguez echter vooral op door zijn productiviteit en hoge kwaliteit.

De proeven bevestigen dat de oogst versnelt vanaf week 8 en aan het einde van het seizoen meer dan 1 kg fruit per plant bedraagt. Uit interne en externe proeven blijkt dat de productiviteit van Red Samantha tussen de 6 en 25% hoger ligt dan het controleras in dit segment in de provincie.

In de substraatteelt is het verschil met het controleras beduidend groter (+29%) en bedroeg de gemiddelde opbrengst 80.700 kg/ha in een eerste vergelijkende proef.

Lekkere, mooie en winstgevende aardbeien
Net zo belangrijk als de teelttechnische kenmerken is de kwaliteit van een ras, want dat bepaalt het succes op de markt. Naast interne proeverijen om factoren zoals de smaak, de textuur of het uiterlijk van RedSayra en Red Samantha te evalueren, waarbij beide betere resultaten behaalden dan de controlerassen, heeft Planasa al drie seizoenen proeverijen georganiseerd in verschillende supermarktketens in Europa. 

"Voor RedSayra verdeelden we de proeverijen in twee periodes: tot en met 28 februari en vanaf 1 maart", legt Alfonso López uit, die verantwoordelijk is voor de lancering van nieuwe producten bij Planasa. "De meest interessante resultaten voor RedSayra doen zich voor in de tweede periode, net wanneer de concurrentie in de markt toeneemt. De proeverijen in de voorbije 3 jaar geven aan dat RedSayra 20% meer smaak heeft dan het controleras, de textuur 15% beter is en het uiterlijk 13% beter scoort."

"Ook voor Red Samantha zijn de resultaten erg goed. We hebben de proeverijen opgedeeld in drie periodes: tot en met 28 februari, van 1 maart tot en met 30 april en vanaf 1 mei."

"Red Samantha overtrof in de vroege periode het controleras met 6% in smaak en textuur en met 29% wat het uiterlijk betreft. In het middenseizoen werd de smaak 19% hoger beoordeeld dan die van het controleras en de textuur 8% hoger. In het naseizoen gaf de smaak 4% prijs volgens deze internationale proeverijen, maar bleef de textuur 20% en het uiterlijk 67% boven het controleras uitstijgen."

Ten slotte deelde Alfonso López met de aanwezigen een analyse van de inkomsten van de nieuwe rassen van Planasa. Aan de hand van de gemiddelde prijzen en het gemiddelde gewicht van de voorbije 3 seizoenen kwam men uit op een gemiddelde omzet van € 99.400 per hectare voor RedSayra en € 81.500 per hectare voor Red Samantha.

"Tot slot wil ik de complementariteit van de 2 rassen benadrukken. De oogst van RedSayra begint in december met een aanzienlijke prijspiek van gemiddeld € 4,3 per kilo in de afgelopen 3 jaar en blijft een goede productie kennen in januari en februari, wanneer Red Samantha op de markt komt. De hoge productiviteit van Red Samantha houdt aan tot het einde van het seizoen. Dat maakt de complementariteit tussen beide rassen indrukwekkend."

Voor meer informatie:
Planasa
https://planasa.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven