Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

WUR: Besparing in tomatenteelt met LED naar beneden bijstellen

Kassentelers gebruiken steeds vaker LED-verlichting in hun kassen. Die lampen zijn immers zuiniger dan SON-T-lampen, veronderstellen ze. Maar LED-lampen geven ook minder warmte af: een teler zal dus in de winter de kas meer moeten verwarmen met de verwarmingsinstallatie. Dus hoe energiezuinig zijn LED's eigenlijk? David Katzin, van de Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen en de leerstoelgroepen Agrarische Bedrijfstechnologie en Productfysiologie van Wageningen University & Research, onderzocht dit voor de teelt van verlichte tomatenkassen.

LED-lampen verbruiken 40% minder energie dan SON-T-lampen, volgens GreenLight, een open source-model voor het simuleren van het binnenklimaat en energieverbruik van kassen met verlichting. Deze besparing geldt echter alleen als de teler exact dezelfde lichtintensiteit gebruikt en als de omstandigheden hetzelfde zijn. Bovendien geldt deze besparing alleen voor de energie die wordt gebruikt voor verlichting. De effecten kunnen variƫren afhankelijk van het seizoen.

Dit komt vooral door de warmte die wordt afgegeven door SON-T lampen. Vooral in de winter is deze warmte een belangrijke warmtebron in een kas. LED-lampen geven beduidend minder warmte af. Om dezelfde productie te halen zal een teler dus in de winter extra moeten verwarmen. Daarnaast maakt LED het mogelijk om met een hogere lichtintensiteit te telen, wat gevolgen kan hebben voor andere klimaatinstellingen in de kas.

De besparing van 40% pakt in de praktijk vaak anders uit. WUR onderzocht met GreenLight hoeveel energiebesparing haalbaar is. Dat blijkt 10 tot 25% te zijn, afhankelijk van de klimaatinstellingen (zoals ventilatie) en de gebruikte lampen. Hiervoor moet een teler in de winter de verwarming meer aanzetten ter vervanging van de warmte van de SON-T lampen. Voor de meeste bedrijven betekent dit dat er (dure) fossiele brandstoffen moeten worden gebruikt. LED-lampen kunnen helpen om het doel van gasloos telen te bereiken, maar om daar te komen is complexer dan aanvankelijk gedacht, ontdekte de WUR.

bron: WUR

Publicatiedatum: