Niels Zuurbier, Ursem-Zuurbier:

"Inflatie raakt groenteconsumptie momenteel keihard"

Tholen - Het Hollandse ijsbergslaseizoen geeft dit jaar nog weinig reden tot vreugde. "Vrijwel vanaf het begin staan de prijzen onder druk. De verkoop loopt achter en als je te weinig verkoopt, moet je soms pijnlijke keuzes maken, zoals percelen omfrezen. De kosten zijn gigantisch gestegen en voor prijzen rond de 3,50 euro per doos kunnen maar weinig mensen sla telen", constateert Niels Zuurbier van teeltbedrijf Ursem-Zuurbier uit Heerhugowaard, tevens voorzitter van de vakgroep vollegrondsgroenten bij LTO Nederland.


Niels Zuurbier (tweede van rechts) met zijn compagnons

"Er zit teveel product in de markt en ik denk persoonlijk dat dit grotendeels komt doordat het bestedingspatroon verandert door de inflatie. Er zijn niet zoveel groenten, waarvan de verkoop momenteel goed loopt. En als mensen elke keer een paar tientjes meer kwijt zijn aan hun boodschappen, dan gaan ze toch keuzes maken", constateert Niels. "Ook van de verwerkende industrie hoor ik dat momenteel vooral de eigen merken blik- en diepvriesgroenten goed lopen. Mensen gaan gewoon prioriteiten stellen."

"En bij de verwerkende industrie is er ook nog eens een groot personeelstekort. Als er lijnen stilstaan, heeft dat allemaal effect op de afzet. Al met al is de situatie in groenteland momenteel niet eenvoudig en ik vrees dat we nog maar aan het begin staan. Als je ziet aan welke knoppen er nu door de overheid gedraaid worden, dan houd ik mijn hard vast voor de hele land- en tuinbouw", vertelt Niels, die aangesloten is bij telersvereniging Everest.

"Naast ijsbergsla zitten wij ook nog in de kool. Zo doen we redelijk wat platte kool, een nicheproduct waar we onze vaste afnemers voor hebben, dus die lijnen lopen wel door. Verder is de markt voor witte kool zakkende, nu het aanbod nieuwe producten toeneemt. Uiteindelijk zal het product zijn weg wel weer weten te vinden, maar momenteel zijn er niet veel redenen om optimistisch te zijn in groenteland", besluit Niels.

Voor meer informatie:
Niels Zuurbier
Ursem – Zuurbier C.V.
Donkereweg 6a
1704 DV Heerhugowaard
+31 6 5474 1523
niels@ursemzuurbier.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven