Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitsland: Leegstaande ruimtes hergebruiken met lokale voedselprojecten en aquaponics

"Met ons Bushof-project willen we een verwaarloosde ondergrondse passage verbeteren door er een verticaal aquaponicsysteem te bouwen. Dit project laat zien hoe stedelijke leegstand effectief kan worden gebruikt voor stadstuinbouw, terwijl we samenwerken met de lokale gemeenschap om het bewustzijn over innovatieve stadstuinbouw te verspreiden," zegt Elias Ostertag, medeoprichter van Aachen.eden.

Aachen.eden is een non-profitorganisatie gevestigd in Aken en werd opgericht in februari 2021. De organisatie is ontstaan uit een studenteninitiatief genaamd "Enactus" en is sindsdien uitgegroeid tot een divers team van studenten, ingenieurs en onderzoekers. Aachen.eden streeft naar innovatieve en duurzame oplossingen voor de wereldwijde voedselcrisis door de toegang tot stedelijke tuinbouw te verbeteren en de gemeenschap te betrekken via milieueducatie.


Ontwerp van een leegstaand gebouw dat nuttig kan worden gebruikt voor tuinbouw

Zoals hierboven vermeld is Aachen.eden momenteel bezig met het Bushof-project, dat tot doel heeft een ongebruikte ondergrondse passage in het hart van Aken om te vormen tot een aquaponicteeltbedrijf. De doorgang heeft een oppervlakte van 800 m2, waar Aachen.eden van plan is zijn schaalbare prototype te installeren en de gemeenschap te betrekken via praktische workshops.

"In ons aquaponicsysteem telen we momenteel microgreens en we zullen dat ook op de Bushof-locatie doen. Naast het feit dat ze boordevol voedingsstoffen zitten, hebben ze een korte groeicyclus en zijn ze ideaal om zich aan te passen aan de behoeften van de consument, meerdere rassen te testen en het aquaponicsysteem te optimaliseren," zegt Elias.


Leegstaand gebouw dat omgebouwd zal worden tot een aquaponicteeltbedrijf

Milieuvriendelijk, schaalbaar en schoon ontwerp
Het aquaponicsysteem van Aachen.eden is gebouwd met milieuvriendelijke en duurzame materialen, zoals gerecyclede houten pallets voor de planken en het frame van de vistank. Ook alles wat met water in aanraking komt, is gemaakt van voedselveilige materialen om een optimale waterkwaliteit voor de vissen en planten in het systeem te garanderen. Het water wordt gereinigd met behulp van een mechanisch en biologisch filter, waarna het water van het aquaponicsysteem naar de rekken wordt gepompt voordat het terugkeert naar de vistanks.

"Het afval dat de vissen produceren wordt efficiƫnt omgezet in waardevol nitraat, dat de planten vervolgens via hun wortels opnemen. Dit reinigt het water voor de vissen en levert tegelijkertijd voedingsstoffen voor de planten," legt Elias uit. "Door deze gesloten waterkringloop minimaliseren we het water- en meststoffenverbruik drastisch. Bovendien kunnen de snelle groeicycli van microgreens en de waarde van dit hoogwaardige product het elektriciteitsverbruik door de Led-belichting compenseren."

Volgens Elias heeft aquaponics een groot potentieel voor de stad Aken omdat het inzicht geeft in hoe duurzame tuinbouw er in de toekomst uit zal zien. Het schaalbare ontwerp van Aachen.eden maakt het goed geschikt voor een verscheidenheid aan stedelijke ruimtes, vooral omdat de leegstand in Aken en andere steden blijft stijgen. Door middel van aquaponics en met de systemen van Aachen.eden kunnen steden beginnen met het terugwinnen van deze ruimtes en tegelijkertijd de voedselzekerheid verbeteren.

Voor meer informatie:
Elias Ostertag, medeoprichter
Aachen.eden
[email protected]
www.aachen-eden.de 

Publicatiedatum: