Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oude panden in de stad ingericht voor kruidenteelt

Het doel van vertical farming is producten lokaal te telen en de prijs te verlagen zodat ze voor iedereen betaalbaar zijn. Het in Parijs gevestigde verticale tuinbouwbedrijf Champerché heeft sinds zijn oprichting precies dat doel voor ogen gehad. "Een kilo basilicum kost bijvoorbeeld ongeveer € 150, wij verkopen het voor minder dan de helft van die prijs, dat is gewoon waanzinnig," zegt Maxime Fradin, R&D-ingenieur bij Champerché.

Champerché heeft eerst een kleine farm van 42 m² opgezet om te zien of het model werkte. Daarna breidden ze uit naar een vertical farm van 1.300 m² in Sartrouville, op slechts 10 km van Parijs. "Meestal vind je in de indoor-sectoren teeltbedrijven die nieuw worden gebouwd. Wij besloten om oude ruimtes in de stad te hergebruiken."

Bioponics, echt biologisch
Momenteel is het doel van de farm om 2 ton kruiden per maand te leveren. Om dat te doen, benut het bedrijf het geheel van elke plant en draagt het meerdere oogsten uit dezelfde planten. "We hebben bijvoorbeeld een basilicum op de farm die al meer dan drie jaar actief is," vervolgt hij.

Natuurlijk zou dit alles niet mogelijk zijn zonder de bioponics-aanpak van Champerché. "De meeste bedrijven besluiten te werken als ziekenhuiskamers om de plant uit te sluiten van zijn omgeving. Bij Champerché hebben we besloten om een indoor-ecosysteem te creëren, waarbij we insecten binnenlaten en ze beheren om de opbrengst te optimaliseren. Daarbovenop gebruiken we enkel organische meststoffen."

Niets gaat verloren
De duurzame mentaliteit en hun aanpak om niets te verspillen, vonden in de snijkruiden het perfecte gewas voor Champerché. "We willen zo circulair mogelijk zijn. We willen geen afval produceren. Wanneer we bijvoorbeeld meer oogsten dan verwacht en het niet kunnen verkopen aan onze consumenten, verwerken we de planten. Zo gaan we pesto maken van de overtollige basilicum," wijst hij.

Het bedrijf gebruikt eigenlijk bijproducten om elk probleem van overteelt op te lossen. "Als zelfs de kok de overtollige gesneden kruiden niet zou benutten, zouden we dat omzetten in compost en dat gebruiken als meststof voor onze planten."

Wat duurzaamheid betreft, heeft Champerche' een concept ontwikkeld waarbij ze niet te veel HVAC hoeven te gebruiken. "We gebruiken daarvoor buitenlucht," legt Maxime uit. "De lucht gaat door filters en door het verschil in luchtbalans tussen buiten en binnen hebben we een stabiele omgeving."

Uitbreidingsplannen
Volgens Maxime kan hun farmconcept bijzonder geschikt zijn voor markten met moeilijke klimatologische omstandigheden. Momenteel is het bedrijf van plan om uit te breiden en een nieuw teeltbedrijf te introduceren. "We hebben onze ogen gericht op verschillende locaties hier in Parijs. Maar ons concept is bijzonder geschikt voor moeilijke klimaten, dus we kijken uit naar het opzetten van een teeltbedrijf buiten Frankrijk."

Voor meer informatie:
Maxime Fradin, R&D
Champerché
maxime.fradin@champerche.fr
champerche.fr 

Publicatiedatum: