Bestuivingsrobot zet voet aan de grond bij teler Finland

De Finse teler Agrifutura Oy, bekend van tomatenmerk Nams, heeft een overeenkomst gesloten met het Israëlische Arugga AI Farming om de bestuivingsrobots van dit bedrijf in te zetten in de kassen. Agrifutura teelt op 4,6 hectare tomaten, voornamelijk trostomaten.

"Gezonde en mooie tomaten groeien allemaal als gevolg van kwaliteitsbestuiving. In Finland is het door de lange donkere dagen in de winter erg moeilijk voor bijen om te bestuiven. Je moet het dan aanvullen met handmatige bestuiving, wat natuurlijk duur is en niet efficiënt genoeg in vergelijking met natuurlijke bestuiving in de zomer. Net als andere telers maak ik me ook zorgen over de verspreiding van virussen door bijen. Toen ik Arugga's oplossing tegenkwam, wist ik dat die een grote verhoging van de winterteelt zou opleveren wanneer de prijzen het hoogst zijn," aldus Sebastian Anttila, oprichter en CEO van Agrifutura.

Eytan Heller, Arugga's VP van Business Development: "We zijn zeer verheugd om de Finse markt te betreden en dit te doen met Sebastian en Agrifutura, die voorop staan qua tuinbouwinnovatie. Na onze start en eerste groei in Australië en de VS zijn we blij dat we voet aan wal kunnen zetten in ons eerste Europese land. De prachtige omgeving van Noordwest-Finland is een geweldige plek om te beginnen."

Anttila voegt eraan toe dat Agrifutura "met deze robotoplossing zeker een hogere opbrengst verwacht. Meer opbrengst van dezelfde oppervlakte is mooi, maar daarnaast zien we ook de voordelen van het gebruik van een bestuivingsrobot die oog heeft voor elke plant, wat ons ook toegang zal geven tot belangrijke gegevensverzameling en diagnostiek, wat volgens ons absoluut cruciaal is voor de toekomst van hightech teelt."

Polly, Arugga's bestuivingsrobot

"We zullen in de tweede helft van dit jaar telers die ons bestuivingssysteem gebruiken, voorzien van data waarvan we hopen dat deze hen zal helpen met opbrengstvoorspellingen en pest- en ziektedetectie. We zien in dat telers afhankelijk zijn van steekproeven, soms 20 planten van de 20.000, om kritische beoordelingen te maken. Wij hopen dat te veranderen door naar elke plant te kijken," besluit Heller.

Voor meer informatie:
Arugga
info@arugga.com
www.arugga.com   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven