Onderzoek wijst op 14% meeropbrengst met tussenbelichting in tomaat

Welke hulpmiddelen kunnen telers helpen hun opbrengst te verhogen zonder hun energieverbruik of maandelijkse rekeningen te verhogen? Dat zou wel eens tussenbelichting kunnen zijn. Uit nieuw onderzoek van Leo Marcelis, diens team van Wageningen UR en onderzoekers van Current, blijkt dat tussenbelichting met LED, zelfs bij een gelijkblijvende lichtinput, de opbrengst met 14% kan verhogen.

"In wezen zorgt tussenbelichting voor gelokaliseerd licht voor een onderbelicht deel van de plant. De plant heeft een onderbenutte deel die door tussenbelichting nu een energiebron voor de plant kan zijn", zegt Leo Marcelis van Wageningen UR. Hij schreef er een artikel over, in samenwerking met verlichtingsbedrijf Current. Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van hun nieuwe Arize Integral ICL-armatuur, die een geoptimaliseerd lichtspectrum biedt over een hoek van 120 graden.

Het doel van de studie was simpelweg om LED-bovenbelichting te vergelijken met twee andere behandelingen die gebruik maakten van verschillende verhoudingen van LED-bovenbelichting tot LED-tussenbelichting. Het doel van het experiment was om te bepalen waar het licht het best kon worden ingezet voor een betere tomatenopbrengst. "Met andere woorden, om uit te zoeken waar een foton de grootste efficiëntie heeft in het gebruik van licht voor de teelt van tomaten," zegt Leo.

Juiste opzet en opstelling
Omdat het om een lichtstudie gaat, heeft het lab van dr. Leo Marcelis van Wageningen University & Research veel aandacht besteed aan een goed ontwerp en een goede opstelling. Bij bovenbelichting wordt de lichtintensiteit gemeten over een horizontaal vlak. Tussenlichtniveau-kalibratie is niet zo eenvoudig omdat het een volume inneemt. Om er zeker van te zijn dat het lichtniveau binnen het bladerdak gelijk was aan dat van de andere bovenbelichtingsbehandelingen, moest het team van Leo het lichtniveau meten langs het z-vlak aan elke kant van de tomatenrij.

Voor alle behandelingen van de proef werden actuele lampen gebruikt. Er was een HPS behandeling als controle, terwijl de andere behandelingen gebruik maakten van LED-bovenbelichting of een combinatie van LED-bovenlichting en tussenbelichting, allemaal gemaakt met Current producten. Voor alle behandelingen vertegenwoordigde het groeilicht ongeveer 60% van de totale lichtstraling (PAR). Een lichtniveau van 300 µmols m-2 s-1 werd gebruikt voor alle behandelingen.

Circa 14% opbrengstverbetering
Wat zijn de resultaten? De resultaten van deze studie tonen aan dat LED-tussenbelichting tussen het bladerdak, zelfs bij een gelijkblijvende lichtinput, de opbrengst met 14% kan verhogen.

Op GreenTech gingen de onderzoekers dieper in op hun bevindingen. Vooraf onthulden ze al dat hun studie heeft uitgewezen dat door 34% van de dagelijkse lichtinval (DLI) te leveren aan bladeren diep in het bladerdak, en 66% van de bovenbelichting, twee van de meest voorkomende trostomatenrassen gemiddeld 14% meer vruchten produceerden dan die met 100%bovenbelichting. Er was ook geen invloed op de kwaliteit of de smaak, waarbij de geoogste vruchten vergelijkbare Brix-scores kregen en ook een vergelijkbare zuurgraad lieten zien als de vruchten die onder 100% bovenbelichting waren geteeld.

"LED-tussenbelichting, mits op de juiste wijze toegepast en gebruikt, is een ander hulpmiddel en een andere strategie voor de teler om de tomatenopbrengst in zijn bedrijf nog verder te verbeteren," concluderen de onderzoekers. "Dit nieuwe gebruik van LED-belichting verandert de kern van de teelt door de opbrengsten wezenlijk te verhogen."

"In de literatuur zijn historisch gezien aanwijzingen te vinden over de voordelen en toepassingen van tussenbelichting, dus we wisten dat de resultaten van deze proef dit waarschijnlijk zouden weerspiegelen. Simpel gezegd zou ik tevreden zijn geweest met een matige opbrengstverbetering tot 7 of 8%. Leo en zijn team van Wageningen University & Research vonden een gemiddelde opbrengstverbetering van 14% en waren ook enthousiast over de resultaten", zegt Hans Spalholz, tuinbouwwetenschapper bij Current.

Hans Spalholz (GE Current, A Daintree Company), Leo Marcelis (Wageningen University & Research) Onderzoek naar het effect van Intra-canopy verlichting op de opbrengst van tomaten. Een onderzoek door WUR & Current.

Voor meer informatie:
Current
nemanja.rodic@gecurrent.com 
www.arizegrow.com/integral 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven