"Wij hebben op een andere manier stevigheid in het rek gebracht"

Tholen - KG Systems is bekend van de roltafels en containersystemen, maar een jaar of twee, drie geleden kwam er ook vraag naar meerlagenrekken. “Eigenlijk gewoon simpele tafels in een rek, in lagen boven elkaar,” legt Matthias Haakman van KG Systems uit. “We hebben er toen een paar gemaakt, en vanuit de Noord-Amerikaanse markt kregen we steeds meer vraag naar die rekken.”

Bibliotheek
Die rekken in de VS waren eigenlijk gebaseerd op een soort bibliotheekstelling, vertelt Matthias. “Met zo’n handwiel eraan, en als je daaraan draait, gaat de hele stelling bewegen. Bij onze roltafels hadden we dat principe al. Het voordeel daarvan is dat je niet overal een pad tussen de tafels hoeft te hebben, daarmee heb je 20 procent meer teeltoppervlakte.”

Vanuit Amerika kwam er steeds meer vraag om ook rekken volgens dat principe te maken. “Toen ben ik een beetje research gaan doen in het veld, en ik kwam erachter dat de markt een stuk groter was dan ik aanvankelijk had gedacht. Het bleek voor ons een interessante markt, en we gingen aan de slag: vanuit de basis hebben we een volledig nieuw rek ontwikkeld.”

Er werd wel bewust gekozen om niet het principe van de bibliotheekopstelling te volgen, zoals dat in de bestaande teeltrekken in de markt werd gebruikt. “Anders kom je in een race to the bottom terecht; wij wilden liever een product bieden dat anders was dan wat al te koop was.”

Het eerste project is al in aanbouw in de VS. In dat land zijn nog 2 andere projecten verkocht, en daarnaast ook één in Portugal.

Geen handwiel nodig
De rekken die KG Systems biedt zijn licht genoeg om handmatig te verplaatsen. “Ze hebben dan ook geen handwiel. Zo bespaart de teler onnodige kosten. Als de teler dat wil, is het ook mogelijk om een mechanisme met handwiel in te bouwen.” De wielen onder de rekken zijn van hard kunststof, die in een stalen rails lopen. “Eén persoon kan een rek verschuiven, dat is de achterliggende gedachte.”

Zonder kruisschoor
“Wat onze rekken uniek maakt, is dat bij de bestaande rekken elke sectie een kruisschoor heeft, ook tussen het gewas. Bij onze rekken heb je dat niet, wij hebben op een andere manier stevigheid in het rek gebracht. Tevens zijn bij ons de staanders buiten het frame geplaatst, waardoor de bodem van voor tot achter kan doorlopen, zodat je overal je gewas kwijt kan, ook op plekken waar normaal een kruisschoor zit. Bovendien hoef je maar aan één kant van je hele rek een afvoer te maken, dus niet bij elke staander of kruisschoor.”

Twintig meter
De bodem waarop geteeld kan worden, wordt op die manier dus een stuk langer, al zit daar wel een maximum aan: “Je kan niet veel verder gaan dan twintig meter. Vanaf tien meter raden we wel aan om er een handwiel op te zetten, of nog eerder als je meerdere lagen hebt.”

De zogenoemde ‘vertical grow racks’ van KG Systems worden geleverd in verschillende breedtes, van 60 cm tot 2 meter breed. Wat betreft de materialen vertelt Matthias: “Het geraamte is van staal, de horizontale delen zijn van aluminium, met een kunststof bodem.”

Tuinbouwbril
De teeltrekken van KG Systems zijn ontwikkeld met een tuinbouwbril op, vertelt Matthias. “Wij gebruiken bijvoorbeeld geen antibacteriële coating, want dat is eigenlijk een wassen neus. We zouden de rekken kunnen poedercoaten, maar dat doen we bewust niet, want dat beschadigt, komt los en kan gaan roesten.”

In plaats daarvan galvaniseren ze het frame. “Dat kan je heel goed schoonmaken, daar hebben we al jarenlang goede ervaringen mee in de tuinbouw. Poedercoaten daarentegen is duurder en biedt ook geen toegevoegde waarde.” Maar voor de klanten die dit toch willen, bieden wij ook een optie aan om de rekken te poedercoaten.

Antikantelbeveiliging
Nog een voordeel is de antikantelbeveiliging op de rekken van KG Systems. “Dat is op zich niet nieuw, alleen doen wij het niet in de vloerrails, maar bovenop de rekken. We maken eigenlijk een extra rail die we bovenop de rekken leggen. Je kan het wel in de vloerrails verwerken, maar dan wordt de vloer hoger, en wordt de vloerrail een soort verzamelbak van vuil.”

Easy-Fix
De rekken kunnen worden gebruikt door cannabistelers en in vertical farms, met name in de wat kleinschaligere projecten. “Wij bieden voor die telers een zeer robuust product, dat niet over-engineered is. Uniek is dat ze in elke lengte en breedte te produceren zijn. Als variant hierop maken we ook vaste stellingen zonder wieltjes, als de klant dat wil.”

En zoals bij meerdere producten van KG Systems geldt ook hier het Easy-Fix principe. “Telers willen een systeem kopen, maar wel zelf bouwen. Wij kunnen de rekken aanleveren als een soort bouwpakket met hele heldere instructies, zodat de teler het systeem zelf kan bouwen of monteren, dat maakt het interessant qua kosten.”

Voor meer informatie:  
Matthias Haakman
KG Systems
Mob +31 (0)6 15464740 
matthias@keesgreeve.nl
www.kgsystems.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven