Buurderij de Bloementuin

"Grootste uitdaging was om groente in het assortiment te krijgen"

Tholen - Het is alweer bijna een halfjaar geleden dat Buurderij de Bloementuin haar deuren opende op het terrein van de Willem Arntszhoeve. Inmiddels heeft dit korte keten initiatief meer dan 300 inschrijvingen en kunnen de “Buren” (klanten) wekelijks hun lokale producten ophalen. 


Linde de Vries

De grootste uitdaging was om ook groente in het aanbod te krijgen, vertelt initiatiefneemster Linde de Vries. “In januari was dat zeker niet het meest ideale moment. Wat we moeten beseffen is dat hier een hele voorbereiding aan vooraf gaat in het zaaiplan. Ik ben heel blij en ook stiekem best een beetje trots dat inmiddels meerdere groenteboeren uit de omgeving leveren aan de Buurderij."

De Bloementuin als afhaalpunt biedt de gelegenheid om bij het afhalen van de boodschappen even rustig van het uitzicht te genieten.

Linde is inmiddels een halfjaar aan de slag met de Buurderij, tijd om dit te vieren vindt ze: “Voor mij voelt het al veel langer, al met al ben ik met de voorbereidingen al een jaar bezig met de Buurderij. Dit is echt een behoorlijk uit de hand gelopen hobby. Ik ben bij alle Boeren langs geweest. De meesten heb ik op de fiets kunnen bezoeken! Voor de Boeren is het even een omslag in de manier van werken, zij komen zelf de producten brengen. Daar staat tegenover dat ze zelf de prijs mogen bepalen en hier een eerlijk aandeel van ontvangen, namelijk 80%.” 

Frisse knapperige appels uit Zeist

De grootste uitdaging nu is om nog een stukje verder te groeien en wekelijks een redelijk stabiel aantal bestellingen te krijgen. Zo weten de Boeren ook waar ze aan toe zijn. Nu zijn dat er meestal rond de 25 per week, maar in vakanties hangt het soms opeens rond de 15.

Daarom is er op 30 juni is van 17:00 tot 19:00 een Open Avond op de Distelvlinder 6 in Den Dolder. Op de Open Avond zullen ook enkele nieuwe Boeren aanwezig zijn, veel van hen hebben proevertjes bij zich, zodat je alvast kennis kunt maken met hun product en te weten komen hoe de producten worden geteeld of gemaakt.


De verse producten staan klaar om opgehaald te worden

Boeren en Buren 
De Buurderij is als lokale onderneming aangesloten bij Boeren en Buren. Dat is een netwerk van lokale ondernemers. Oorspronkelijk komt dit innovatieve concept overgewaaid uit Frankrijk, waar men in 2011 aan de weg begon te timmeren onder de opvallende naam ‘La Ruche qui dit Oui!’. De eerste ‘Ruche’ (bijenkorf) opende er haar deuren in Toulouse. In 2016 opende de eerste Buurderij in Nederland haar deuren. Momenteel telt het hele netwerk in Europa meer dan 1.500 Buurderijen. 

Voor meer informatie
Linde de Vries, oprichter
Buurderij de Bloementuin
Tel.: +31 (0)6 3482 3947
Lindedevries@live.nl 
FB Buurderij de Bloementuin  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven