Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Signify viert 15-jarig jubileum Philips LED lighting solutions

Signify viert het 15-jarig jubileum van Philips LED lighting solutions voor de tuinbouw. Het team van Philips Horticulture LED Solutions werd in 2007 opgericht. Vandaag de dag is Philips een van de marktleiders in LED-oplossingen voor de tuinbouw met wereldwijd honderden succesvolle commerciële projecten. Zo’n 60% van alle gewassen geteeld onder LED-groeibelichting worden door Philips belichting verlicht.

LED als een productiemiddel
“De LED-technologie ontwikkelde zich snel aan het begin van deze eeuw. We wisten dat het veel potentieel had,” zegt Udo van Slooten, Business Leader van Horticulture LED Solutions. “Vergeleken met SON-T belichting, de gangbare technologie op dat moment, gebruikte LED-belichting aanzienlijk minder energie. Daarom zijn wij gaan kijken naar toepassingen waar de efficiëntie van LED onze klanten kon helpen om hun onderneming te veranderen. In het prille begin was de LED-belichting niet effectief genoeg, maar dat is in de laatste 15 jaar drastisch verbeterd. Vanaf het begin zagen wij dit al gebeuren, daarom zijn wij vroeg in de markt gestapt en producten gaan ontwikkelen om de groei van het gewas te verbeteren.”


Van HPS naar LED

Dit leidde in 2007 naar de oprichting van het LED Horticulture Solutions team. Het team ging van start door met telers te praten over de mogelijkheden die zij op dat moment hadden, dit ontwikkelde zich verder naar proeven in het veld met het oog op hoe LED-technologie de operationele kosten en het bedrijfsmodel van kassen kon verbeteren. “Wij moesten anders gaan denken”, zegt Udo. “Telers gebruikten belichting als een productiemiddel. Dat was voor ons een hele nieuwe manier om over belichting te denken. Wij moesten leren hoe wij onze productontwikkeling daar optimaal voor in konden zetten en daarmee lichtrecepten te ontwikkelen.”

Projecten organiseren rondom de teler
Om zo’n revolutionaire technologie naar de markt te brengen ontwikkelde Philips haar unieke ‘driehoek’ aanpak, die klanten ondersteuning geeft in het toepassen van de voordelen van LED-belichting door middel van een pakket aan gespecialiseerde vaardigheden. De drie specialisaties in deze ‘driehoek’ zijn: de Key accountmanager, die de LED-oplossing uitzoekt die het beste past bij de business case van de teler, de plant specialist, die een op maat gemaakte lichtrecept samenstelt voor het gewas, en de application engineer, die het uiteindelijke lichtontwerp levert voor de optimale groeibelichting.

Het Signify horti team in 2006

“Dit is de ultieme combinatie,” zegt Udo. “We leveren niet alleen de beste, zwaarst geteste technologie op de markt – doorgemeten en getest naar internationale standaarden – maar onze klanten krijgen ook deskundig advies in het telen van hun specifieke gewas met onze LED-belichting, bijvoorbeeld hoe ze de optimale smaak kunnen krijgen voor hun basilicum of tomaten, of de langste stelen voor hun rozen. Wij helpen ze om de beste keuzes te maken voor hun bedrijf.”

Toonaangevend onderzoek en technologie
Het onderzoek van Philips naar het effect van belichting op de groei van planten begon bijna 90 jaar geleden. In 1933 begon het bedrijf met onderzoek naar het gebruik van neon belichting om de groei van planten te ondersteunen. In 1936 was het bedrijf neon belichtingsbuizen aan het testen in kassen.

Sinds 2007 heeft Philips vooropgelopen in de race voor efficiënte LED-belichting voor de tuinbouw met een hoge output. “Aan het begin van deze eeuw werd LED-belichting gekenmerkt door koud, wit licht,” legt Udo uit. “Maar onze technische teams ontwikkelden nieuwe manieren om de kwaliteit van het lichtniveau, spectrum, en uniformiteit te verbeteren.” Dit heeft geleid naar meer dan 150 toegepaste lichtrecepten, dit zijn op-maat-gemaakte instructies voor belichting zodat telers de beste resultaten kunnen behalen voor hun specifieke gewas en omstandigheden.

Kennis, samenwerking en gemeenschap
De lichtrecepten van Philips en vergelijkbare kennis zijn het resultaat van honderden proeven en projecten met telers, onderzoekers en de plant specialisten van Signify om het effect te onderzoeken van LED-belichting op verschillende gewassen en de groeistadia van planten met verschillende teeltmethoden.

In 2015 opende het Philips GrowWise Center in Nederland haar deuren dankzij de investeringen in het opbouwen van kennis rond LED. Dit is de grootste onderzoeksinstelling van haar soort voor verticale landbouw. Hier ontwikkelt het team van Signify een meer duurzame aanpak om gezonder en smaakvoller groenten en fruit te kunnen telen, ongeacht waar ter wereld de faciliteit is gevestigd.  Mogelijke investeerders en bouwers van vertical farms kunnen de faciliteit bezoeken en de demonstraties van verschillende teeltsystemen, technologieën en gewassen bezichtigen.

Het Signify horti team in 2020

Samenwerking en gemeenschap vormen de pijlers van het horticulture programma binnen Philips. “We hebben een netwerk opgebouwd van partners die marktleiders zijn en top onderzoeksteams van universiteiten,” zegt Udo. “Voor de belangrijkste gewassen organiseren wij jaarlijks evenementen waar de telers van over de hele wereld bij elkaar komen om ideeën en ervaringen uit te wisselen, en om teeltbedrijven te bezoeken. Deze evenementen zijn van groot belang voor de ontwikkeling van ons programma en worden erg gewaardeerd door de telers, waarvan velen jaarlijks terugkeren op zoek naar nieuwe manieren om hun bedrijf te verbeteren. Zij worden ook belangrijke ambassadeurs voor onze oplossingen.”   

De groene kant van LED
De vraag naar hightech LED-installaties voor de tuinbouw neemt toe dankzij verschillende wereldwijde trends. De COVID-19 pandemie zorgde ervoor dat consumenten zich meer bewust werden van voeding en gezondheid, en legde onze afhankelijkheid van logistieke bevoorradingssystemen bloot. Hierdoor groeit de vraag naar fruit en groente dat dichtbij huis wordt geteeld, in plaats van over de wereld te worden verscheept. Het draagt bij aan een groeiend voorkeur onder consumenten voor producten die lokaal zijn geteeld. “Minder logistiek betekent minder energieverbruik,” legt Udo uit. “Dat is een goede zaak, want overheden en consumenten vragen meer naar lokaal en meer duurzaam geteelde producten.”

Naast energiezuinigheid heeft LED-groeibelichting ook andere verassende voordelen voor duurzaamheid, zoals minder waterverbruik. “Je hebt 200 liter water nodig om een krop sla te telen op het open veld,” zegt Udo. “Dankzij het hergebruik van het water in de verticale landbouw, belicht door Philips LED-groeibelichting, heb je 1,5 liter water nodig om dezelfde krop sla te telen. Dat is een geweldige efficiëntie.”

Verbonden en datagestuurd
Het wereldwijde aantal Philips LED installaties neemt jaarlijks toe. Dit past bij de wereldwijde trend voor meer hightech tuinbouw, waar belichting een essentieel onderdeel van is. Onderdeel van de ‘driehoek’ aanpak is dat telers na de installatie deskundige begeleiding krijgen om het optimale uit hun investering in de LED-groeibelichting te halen voor hun specifieke gewas.

Om deze groeiende gemeenschap van telers van dienst te kunnen zijn maakt Signify gebruik van slimme nieuwe technieken om haar positie als marktleider te behouden. “We zijn de ondersteuning van onze wereldwijde plant specialisten aan het digitaliseren door telers die hier gebruik van maken op afstand toegang te geven tot data, waar ze zich ook bevinden,” legt Udo uit. “Door middel van kunstmatige intelligentie analyseren wij de data om hen van advies te kunnen voorzien, en om continue onze oplossingen in het algemeen te kunnen verbeteren.”  

GreenTech
Signify viert het 15-jarig jubileum in LED-groeibelichting tijdens de GreenTech in Amsterdam, van 14-16 juni.

Voor meer informatie:
Publicatiedatum: