Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wereldwijd aardbeien van Nederlandse bodem

Tholen - Met 20 hectare was de aardbeienkas van Dutch Berries bij de opening in 2018 al de grootste van Nederland en 2 jaar later werd het bedrijf met nog eens 4 hectare uitgebreid. Inmiddels is de kwekerij uitgerust met 14 hectare LED-belichting, om jaarrond aardbeien te kunnen leveren.

Boudewijn van der Wal en zijn zoon Job. Foto's www.at10.nl 

De wereld over
“Doe nog maar een bakje. Of twee.” Tijdens Kom in de Kas, de open dagen van de Nederlandse tuinbouw, vinden de gesneden aardbeien uit de kassen van Dutch Berries in het Gelderse Zuilichem gretig aftrek. Ook normaal weet de consument de weg naar de kwekerij goed te vinden, getuige de grote boerderijautomaat die voor het bedrijf te vinden is. De aardbeien van Dutch Berries gaan echter nog veel verder de wereld over: via Veiling Zaltbommel gaan ze naar supermarkten in Nederland, Noorwegen, Duitsland, België, Engeland en het topsegment is zelfs te vinden in Japan. Geen wonder, aangezien het bedrijf er naar schatting jaarlijks 200.000.000 oogst – omgerekend ruim 3 miljoen kilo aardbeien. In Nieuwaal heeft Kreling Aardbeien, net als Dutch Berries onderdeel van het privé familie-bedrijf GK Group, nog eens 7,5 hectare aardbeienteelt. In totaal kent de groep bijna 50 hectare kas.

Groeiende sector
Mede dankzij dit soort projecten is de aardbeienteelt onder glas in Nederland de afgelopen jaren sterk gegroeid. Commercieel directeur Boudewijn van der Wal, die samen met Gijbert Kreling de directie over Dutch Berries voert, vertelde al eerder meer over deze groei en over de wens van de retailers naar jaarrond Hollandse aardbeien. Om aan die vraag te voldoen, heeft het bedrijf de afgelopen jaren de kwekerij dus met nog eens 4 hectare uitgebreid en gekozen voor LED-belichting. De lampen van Signify zijn eerst op 4 hectare gehangen en later werd er op nog eens 10 hectare gekozen voor de belichtingsoplossing van Mechatronix, waardoor ze in totaal van 14 hectare jaarrond kunnen oogsten. Met 3 WKK’s van 8,6 MW worden de lampen van energie voorzien en een verduisteringsdoek completeert het verhaal.

Verduurzaming
Het zijn momenteel belangrijke ontwikkelingen, omdat ook in de aardbeienteelt de kosten enorm oplopen. Op de energiekosten houdt het bedrijf grip met vooraf afgestemde contracten, met de LED-belichting en met de zonnepanelen: met 1350 stuks voorzien ze hun eigen koeling van energie. Maar er zijn meer kosten die flink stijgen deze jaren. Meststoffen en de kosten van substraten bijvoorbeeld. Momenteel werkt het bedrijf met kokos en veen dat na de teelt hergebruikt wordt, maar onderzocht wordt of er met meerjarig bruikbaar kokos gelijke resultaten gehaald kunnen worden. Dankzij de grootschalige menginstallatie voor de meststoffen, volledig geautomatiseerd, houden ze ook dit goed in de gaten: de automatische bakkenvuller voor vloeibare meststoffen en de 2 de buffertanks (5,5 miljoen liter water!) worden de planten voorzien van nauwkeurige bemesting. De buffertank van 5,5 miljoen liter wordt gebruikt om de warmte van de WKK’s te bufferen en op het juiste moment te gebruiken voor de teelt.

Arbeid
Ook arbeid is een punt van aandacht in het bedrijf, waar tijdens het hoogseizoen met 240 medewerkers gewerkt wordt. Naast de internationale arbeidskrachten, waarvoor Dutch Berries beschikt over een aantal eigen woonunits, komen er ook flink wat werkkrachten uit de regio. “Zeker in de teelt van zachtfruit is de kwaliteit van de werknemers ook heel belangrijk. Aardbeien zijn natuurlijk een kwetsbaar product, dus we besteden daar veel aandacht aan”, vertelt Boudewijn. In de kas zijn bovendien diverse automatiserings-oplossingen geïmplementeerd om de arbeid goed in beeld te houden. Dankzij de belichting kan de arbeidsvraag bovendien meer over het jaar heen gespreid worden.

Sinds vorig jaar loopt er nog een bijzondere arbeidskracht rond in het bedrijf: Job van der Wal, zoon van Boudewijn. Al ruim een jaar is hij als junior teeltmanager werkzaam in het bedrijf, dat hij door eerdere stages en werkzaamheden tijdens de nieuwbouw al goed kent. Op dit moment is hij volledig verantwoordelijk voor de teelt bij Dutch Berries.

Voor meer informatie:
Boudewijn van der Wal
Dutch Berries
info@dutch-berries.com
www.dutch-berries.com