Xander van de Zande over de Aziatische markt

"We verwachten meer groei in onze indoorsystemen"

DanDutch is een Nederlands-Deens bedrijf met strategische internationale partnerschappen dat gespecialiseerde tuinbouwoplossingen biedt om de opbrengst te verbeteren. Een van de grootste activeiten waarin men actief is, is eb- en vloed irrigatieapparatuur van haar Deense partnerfabrikanten, Staal&Plast, Danvan en FGM. Dit zijn veelgebruikte teeltsystemen en apparatuur voor de teelt van planten in een moderne kas. Het bedrijf werkt ook samen met Priva, Empas, Hortimat, Alumat Zeeman, Hekatec en Besseling Techniek.


Xander van de Zande (links) samen met zijn partners Bo Jørgensen - Danvan (midden) en Jacob Sørensen - Staal&Plast (rechts)

Een eb/vloed-systeem is een gesloten irrigatiesysteem voor sier- en jonge planten. Het bemeste irrigatiewater wordt op de trays uitgepompt, waardoor de teelt het water en de toegevoegde meststoffen begint op te nemen. Na een bepaalde tijd worden de bakken weer geleegd en loopt het resterende water terug naar een centrale opvangbak. Voordat het water opnieuw wordt gebruikt kan het worden gefilterd en behandeld. Na behandeling door filtering of UV-desinfectie kan het water opnieuw worden gebruikt door toevoeging van de vereiste hoeveelheid meststoffen.

Een tweede belangrijk product voor het bedrijf is een beweegbaar gootsysteem (MGS) voor de teelt van sla en bladgroenten.

Xander van de Zande is CEO bij DanDutch. Hij is gespecialiseerd in export naar en handel met Zuidoost-Azië en Oost-Azië. Xander: "Mijn expertise ligt in de handel met Azië en kennis van tuinbouw. De rol en diensten van DanDutch aan onze klanten bestaan uit bedrijfsontwikkeling, marketing, verkoop en projectmanagement. Persoonlijk heb ik meer dan 20 jaar ervaring met zakendoen in Azië. Wij zorgen ervoor dat de producten van onze partners in Denemarken de juiste markten vinden in het Verre Oosten. Daartoe werken we nauw samen met lokale partners die helpen bij de installatie van de apparatuur en bij de aftersales en het onderhoud. In China werken we bijvoorbeeld samen met enkele van de grootste lokale kassenbouwbedrijven. Onze belangrijkste markten zijn Singapore, Maleisië, China, Japan en Korea."


Eb- en vloedirrigatie

Xander: "De meeste van onze projecten worden ontwikkeld in of nabij stedelijke gebieden. We integreren lokale kennis en cultuur met wereldwijde oplossingen op het gebied van kastechnologie. Onze export naar Azië heeft de afgelopen twee jaar niet veel hinder ondervonden van Covid-19. Dit jaar beginnen we echter te voelen dat de markt is vertraagd. De handel met China is nagenoeg tot stilstand gekomen en de hoge prijzen voor natuurlijke hulpbronnen, waaronder staal, hebben ook een vertragend effect op de handel. Japan is wel opener geworden."

"Wij hebben meer dan twintig jaar ervaring en een netwerkgeschiedenis. Als bedrijven producten of technische oplossingen nodig hebben, weten ze dat wij een betrouwbare partner zijn. Daarom hebben Covid-19 en de bijbehorende reisverboden onze zaken niet echt beïnvloed. Nu zien we wel een dip in de markt," vertelt Xander.


Teeltruimte voor beweegbaar gootsysteem (MGS)


Vertical farming systeem

China
"Onze projecten in elk van onze kernmarkten verschillen enigszins van elkaar. De Chinese markt werd de afgelopen jaren gekenmerkt door grote projecten, vooral voor de teelt van groenten. Ik verwacht dat deze trend zich zal stabiliseren. Ik verwacht echter groei te zien in vertical farming en multi-level indoor projecten. Daarom verwachten we meer groei in onze indoorsystemen, die een opbrengstverhoging van 30-40% kunnen opleveren voor de slateelt," vervolgt Xander.

Singapore en Japan
Singapore is een andere markt. De lokale overheid van Singapore heeft aangekondigd ernaar te streven om in 2030 30% zelfvoorzienend te zijn in termen van teelt en consumptie van AGF. Het land is een grote stadstaat, met weinig land op het platteland in en rond de stad zelf. "Singapore is een bijzondere markt. Het wordt gekenmerkt door een zwaar, tropisch klimaat voor de teelt in kassen. Daarnaast is er weinig land beschikbaar. Met de steun en focus van de lokale overheid is de ontwikkeling van vertical farms snel gegroeid, sneller dan in aangrenzende markten. Wij zijn bezig met de voltooiing van een beweegbaar gootsysteem voor een kas van 1,5 ha en een kas van 0,5 ha in Lim Chu Kang, het landelijke gebied van Singapore. Wij zijn ook betrokken bij de levering van een beweegbare gootoplossing voor een kas van 2 ha, die nog in aanbouw is."

Daarnaast ondersteunen we de levering van apparatuur voor vertical farms, zelfs aan lokale tuinbouwuniversiteiten, vervolgt Xander. "In Japan zien we een sterke vraag naar oplossingen voor vertical farms. Japan wordt ook gekenmerkt door een heet, vochtig klimaat dat het voor de kassenbouw uitdagend maakt. Ook hier investeert de overheid in slimme teeltoplossingen, meestal aangeduid als plantenfabrieken. Wij treden op als toeleverancier voor de belangrijkste kassenbouwers en lokale installatiepartners."


Persoonlijk advies op locatie

Lokale partnerschappen zijn de sleutel
DanDutch heeft de achtergrond van haar klanten zien veranderen bij de overgang van de meer traditionele kassenbouw naar de verticale tuinbouw. "In de traditionele kassensector werken we samen met kassenbouw- of installatiebedrijven. Voor vertical farming werken we vooral samen met investeringsmaatschappijen. We hebben echter veel behoefte aan lokale partners voor de implementatie, uitvoering en bouw van de projecten en ook voor aftersales en services. Daarvoor hebben we betrouwbare lokale partners nodig. In Singapore zien we dat er soms niet genoeg lokale partners zijn voor het werk dat gedaan moet worden, dus halen we partners uit de regio, onder andere uit China, om de projecten te bouwen en te installeren. Onze investeringspartners hebben niet de kennis of expertise die nodig is om zo'n project uit te voeren; ze vertrouwen op ons om de juiste partnerschappen aan tafel te brengen."

"Wij zijn zeer positief over de groei in deze regio," besluit Xander. "Wij geloven dat deze landen nog maar aan het begin van de groei staan. Onze basis is dat we samenwerken met onze Deense partners om hen de beste kansen in Azië te bieden."

Voor meer informatie:
Xander van de Zande
DanDutcH ApS
+31 6 50277510 
xander@dandutch.com 
www.dandutch.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven