Nieuwe functie in dataplatform: oogstprognose

De afgelopen periode was een creatieve en intensieve reis van design en ontwikkeling voor het Pylot-team. Samen met hun kennispartners zijn ze trots op het resultaat en de nieuwe functie in het dataplatform en de voordelen die dit gaat opleveren voor de tuinbouwsector. Deze nieuwe functionaliteit helpt telers en productiemanagers bij het opstellen van een oogstprognose. Zoals ze zelf zeggen: “Het is tijd om de oogstnauwkeurigheid te verhogen en dit proces verder te optimaliseren."

In Pylot’s ambitie om hét dataplatform voor de hightech tuinbouwsector te worden, ontwikkelt het productteam voortdurend nieuwe en slimme functionaliteiten die telers en managers ondersteunen in hun dagelijkse werkzaamheden, legt Marc Rooijmakers uit. "Altijd met een hoge performance en gebruiksvriendelijkheid van het Pylotplatform voor ogen. Maximaliseren van het bedrijfsresultaat en minimaliseren van risico's door meer efficiëntie en focus op procesoptimalisatie, daar richten wij ons op."

Ontwikkelingsproces
Voor hun nieuwe functionaliteit zijn tientallen telers, verkoopteams en managers geïnterviewd. Er zijn enquêtes verstuurd en resultaten verzameld. Vervolgens zijn de resultaten geanalyseerd met behulp van de “Jobs to be Done”-methodologie. Daarna was het tijd voor het ontwerpen en ontwikkelen van een prototype, dat in een groot deel van de complete oplossing voorziet voor degenen die verantwoordelijk zijn voor het opstellen van de oogstprognose en de samenwerkende afdelingen.

“Het spreekt voor zich dat er veel vraag is naar de nauwkeurigheid van een oogstprognose bij de verkoop- en operationele afdelingen. Het PYLOT productteam ging echter dieper in het proces en leerde dat de nauwkeurigheid slechts een onderdeel is van de totale optima forma," zegt Marc. "Tijdens het luisteren naar tuinbouwspecialisten kregen we veel ideeën en verzoeken om het oogstprognose proces beter te maken. En als we 'proces' zeggen, bedoelen we het totale proces van het start tot het einde. Op basis van de eerste positieve terugkoppelingen, zijn we overtuigd van mooie verrijking aan ons data platform."

Na het initiële ontwerp en de ontwikkeling volgde een interessante testperiode met leden van hun expertpanel en Pylot-gebruikers. "Er is gebruik gemaakt van operationele gegevens, waardoor betrouwbare uitkomsten zijn verkregen. Met de positieve feedback en betrouwbare resultaten heeft Pylot vertrouwen in de release van weer een geweldige nieuwe functionaliteit in het dataplatform." De nieuwe functionaliteit “oogstprognose” is opgenomen in het Pylot Professional product.

Oogstprognose
Wat houdt deze nieuwe functionaliteit in? De oogstprognose-functionaliteit biedt de teler alle relevante data, berekeningen en hulpmiddelen om een betrouwbare en nauwkeurige oogstprognose te maken en te communiceren.

PYLOT presenteert de gegevens en berekeningen met behulp van hun Data Assistent. De Data Assistent presenteert cruciale data in verschillende widgets en voorziet de teler van accurate informatie die hij/zij nodig heeft om te analyseren en een oogstprognose te maken.

De Data Assistent visualiseert informatie in overzichtelijke grafieken. Gegevens over de gerealiseerde oogst, de eerdere oogstprognose en de berekende oogstprognose worden gepresenteerd. De berekende oogstprognose is gebaseerd op verschillende parameters. "In deze slimme berekening wordt rekening gehouden met verschillende databronnen, zoals historische oogstresultaten, plantleeftijd, vruchtklasse, het historische, beschikbare en benodigde licht", geeft Marc aan. "Verder worden de 24-uurs kastemperatuur, het vruchtgewicht en de plantdichtheid in de widget gerepresenteerd. Zodat alle relevante gegevens op één plek beschikbaar zijn. Alles overzichtelijk en inzichtelijk."

Nauwkeurige Meteo-gegevens
Om een betrouwbare oogstprognose te maken, zijn nauwkeurige weers- en klimaatvoorspellingsgegevens een vereiste, benadrukt Marc. "Pylot heeft een diepgaande analyse uitgevoerd over dit onderwerp om de meest accurate integratie partij te kunnen kiezen. Als resultaat hebben ze het platform MeteoMatics geselecteerd en geïntegreerd in de Data Assistent. Realtime lokale  informatie word weergegeven over buitentemperatuur, neerslag en zonnestraling. Op basis van deze gegevens berekent Pylot de benodigde kunstlichturen per dag."

Communicatie tussen teams
Zoals vermeld, belooft Pylot het hele proces te hebben vastgelegd, waardoor ook een ander belangrijk aspect in deze nieuwe functionaliteit is opgenomen. Want hoe wordt de oogstprognose  gedeeld of gecommuniceerd tussen telers, verkoopteams en managers? Een onderwerp dat vaak wordt onderbelicht, merkt het team van Pylot. "Wij hebben een oplossing bedacht en zij vertellen er graag meer over."

Dashboards
De nieuwe Pylot-functie verzamelt alle relevant informatie op één plek. Niet alleen vanuit het oogpunt van weer gegevens, maar het biedt ook een dashboard met informatie over de verschillende gewassen en kassen. Het geeft inzicht en een compleet overzicht.

Een belangrijke stap naar een perfect oogstprognoseproces
Het PYLOT-team is ervan overtuigd dat de nieuwe functie Oogst Prognose, als aanvulling op de andere functionaliteiten, organisaties naar een hoger niveau tillen. Het creëren van meer efficiëntie en procesoptimalisatie om de productiviteit en winstgevendheid van organisaties te verhogen. Het andere positieve effect dat ze voorzien, is de communicatie verbetering tussen de verschillende afdelingen en het bedrijf als geheel. "Zeg vaarwel tegen de frictie tussen sales en operations en zeg hallo tegen een gezonde constructieve samenwerking tussen afdelingen", besluit Marc.

Pylot is op GreenTech Amsterdam van 14 t/m 16 juni te vinden in stand nummer 05.145. 

Voor meer informatie:
PYLOT
info@pylot.nl 
www.pylot.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven