Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meststoffen maken uit tomatenplantafval

Tholen - Kan tomatenplantafval hergebruikt worden als meststof voor landbouw? Ja, dat kan, maar hoe kunnen de nutriënten en energie uit het plantafval optimaal gerecupereerd worden? Die vraag staat centraal in het nieuwe onderzoeksproject Tombustion, dat deze maand van start is gegaan.

Meststoffen
De prijs van meststoffen de afgelopen jaren is door het dak gegaan, en dat is niet de enige uitdaging waar de sector mee kampt. “De productie van meststoffen is milieuonvriendelijk en vraagt veel energie. De grondstoffen van essentiële minerale meststoffen zijn eindig en onvervangbaar”, vertelt Josephine Cafmeyer van Anorel, producent en verdeler van meststoffen en initiator van dit project. “Daarnaast zorgt een veranderende wetgevingen met oog op een duurzamere landbouw voor restricties in het kader van meststofgebruik. En dan is er nog het restafval van landbouwers, een stroom die tegenwoordig niet optimaal benut wordt.” 

Gezien deze uitdagingen heerst er een groeiende vraag voor een groene en circulaire meststof. Om deze vraag te kunnen beantwoorden heeft meststoffenproducent Anorel een innovatief concept uitgedacht, genaamd Tombustion, voor de recuperatie van een minerale meststof uit tomatenplantafval. 

Tombustion is in partnerschap met de Universiteit van Gent uitgeschreven tot een Onderzoeksproject en in 2021 ingediend bij Vlaio, Agentschap Innoveren en Ondernemen. Begin mei 2022 is het project goedgekeurd en deze maand is er gestart om het veelbelovende concept uit te werken tot een optimaal productieproces. "Het Tombustion-verhaal is een mooie toevoeging aan onze beweging om van Anorel een maatschappelijk verantwoordelijke en duurzame organisatie te maken", vertelt Josephine.

Kennisopbouw
"Gedurende het onderzoeksproject Tombustion beogen we kennis op te bouwen over het recupereren van monokalifosfaat uit tomatenplantafval op een zo energieneutraal mogelijke manier", legt ze uit.  

Als grondstof voor onze minerale meststof is er gekozen voor tomatenbladafval. "In België en Nederland is ongeveer 2.400 ha bezet voor het telen van tomaten en dit bijna uitsluitend als hydrocultuur. Biomassa geteeld in hydrocultuur heeft het voordeel een heel constante samenstelling te hebben vanwege het strak bemestingsschema. Daarbij kan er uitgesloten worden dat er zware metalen of andere contaminanten worden opgenomen aangezien de planten niet in de vollegrond staan maar op substraat. Dit maakt tomaten uit hydrocultuur een interessant gewas als biomassa om nutriënten uit te recupereren.”

 

Voor meer informatie:
Josephine Cafmeyer
ANOREL NV 
Lintsesteenweg 632 
2540 Hove, België
+32 473 18 05 28 
josephine@anorel.net
www.anorel.net 

Publicatiedatum: