Digitale elektriciteit: 'veilig, krachtig en eenvoudig'

"Digitale elektriciteit is de eerste nieuwe vorm van stroom in 150 jaar sinds de uitvinding van wisselstroom en gelijkstroom", zegt James Eaves, directeur Binnenteelt bij VoltServer, een Amerikaans bedrijf dat in 2011 werd opgericht door Steve Eaves om een nieuwe vorm van elektriciteit te vinden die zowel onder hoge spanning staat als veilig is om aan te raken.

"Bij AC en DC is het aanraken van een lijn of een losse verbinding extreem gevaarlijk. De elektriciteit herkent de menselijke aanraking of een losse verbinding in het circuit niet en dus blijft de elektriciteit stromen, zelfs als dat niet zou moeten", legt James uit. "Digitale elektriciteit is de eerste stroom die zich weet uit te schakelen als een mens de lijn aanraakt of als er een losse verbinding is die brand kan veroorzaken."


James Eaves

Verbetering van de efficiëntie
Digitale elektriciteit heeft volgens James vele voordelen voor de vertical farmsector, omdat het bedrijven in staat stelt de energie-efficiëntie te verbeteren en de installatiekosten te verlagen. Dit laatste is te danken aan het feit dat de hoogspanningsstroom verdeeld kan worden als een Limited Power Source. De installatie van hoogspanningsstroom vereist traditioneel dure installatiemethoden, veel veiligheidsvoorzieningen en veel leidingen. Dit maakt traditionele elektrische installaties duur en omvangrijk.

Wanneer elektriciteitsdistributie door de International Electrotechnical Commission (IEC) wordt geclassificeerd als een beperkte stroombron, kunnen er veel snellere en goedkopere bedradingsmethoden gebruikt worden. De keerzijde van de medaille is dat de verliezen van het circuit niet groter kunnen zijn dan 100W. Aangezien conventionele AC/DC-technologie geen zicht heeft op verliezen, worden systemen met beperkte stroombron traditioneel geïnstalleerd door het vermogen te beperken tot maximaal 100 W, weet James.

Hoewel dit voldoende is om kleinere apparaten van stroom te voorzien, is het niet voldoende om de temperatuurcontrolesystemen, belichting en grote motoren van stroom te voorzien in een vertical farm. Als zodanig leveren Limited Power Source-systemen geen significant voordeel op voor vertical farms, meent de directeur Controlled Environment Agriculture.

Het vermogen van wisselstroom en de eenvoud van Ethernet
Digitale elektriciteit is het eerste elektriciteitsformaat dat hoogspanningselektriciteit kan verzenden en duizenden watts kan leveren, terwijl het nog steeds in aanmerking komt als een Limited Power Source.

Digitale elektriciteit kan immers de hoeveelheid stroom die wordt verspild in een storing beperken, waardoor schokken en brandgevaar worden voorkomen die doorgaans worden geassocieerd met vermogenstransmissieniveaus van meer dan 100 W. "Digitale elektriciteit is een innovatieve methode voor het distribueren van stroom met de krachtige aspecten van wisselstroom en de veiligheid en eenvoud van Power over Ethernet (PoE)", staat te lezen op de website van het bedrijf.

"Stel je voor dat een vorkheftruck een draad doorsnijdt. Digitale technologie zou het verlies herkennen en de stroom binnen 2 milliseconden afsnijden. Er is geen leiding nodig, wat de installatietijd verkort en de ecologische voetafdruk van het systeem verkleint", zegt James.

VoltServer is de standaard geworden in de telecommunicatie-industrie omdat het sneller, veiliger en goedkoper is. Volgens James zou dit in vertical farms niet anders moeten zijn. Hij schat dat digitale elektriciteit de kosten van energiedistributie in een vertical farm met 15-20% en het energieverbruik met 4-5% kan verminderen vanwege de inherente efficiëntie van een volledig gecontroleerd systeem.

Samenwerking met LED-bedrijven
Volgens James werkt VoltServer ook samen met negen LED-bedrijven die besturingsloze LED's aanbieden die compatibel zijn met digitale elektriciteit.

"Het LED-besturingsysteem zet wisselstroom om in gelijkstroom, wat warmte genereert en energie verspilt. Met ons systeem worden die stuurprogramma's uit de teeltruimtes gehaald en vervangen door 1/6 van het aantal in de elektrische ruimte. Dit betekent dat je minder LED-storingen hebt, meer luchtstroom en dat je wat warmteontwikkeling kunt verplaatsen naar de elektrische ruimte, waar het gemakkelijker te beheren is."

Door rechtstreeks met LED-bedrijven samen te werken, wil VoltServer ervoor zorgen dat vertical farms alle tools hebben die nodig zijn om digitale, efficiënte en veilige teeltbedrijven te bouwen door een intelligentere stroomverdeling toe te passen.

Voor meer informatie:
James Eaves 
VoltServer Inc.
contact@voltserver.com
grow.voltserver.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven