"Aeroponics in de kas wordt volwassen"

Na jaren van onderzoek en ontwikkeling ziet de Zwitserse scale-up CleanGreens Solutions een sterke interesse in zijn mobiele aeroponic systeem voor het telen van bladgroenten in de kas. Tot dusver zijn andere manieren van telen dominant in de teelt in kassen en andere indooromgevingen, omdat de technologie van aeroponics nog niet volwassen genoeg was. CleanGreens Solutions staat op het punt daar verandering in te brengen.

"We hebben een systeem ontwikkeld met de naam Greenova. Een robot rijdt heen en weer in de kas en besproeit de wortels met een sterk verdunde voedingsoplossing. Met een bewegende robot kunnen we de onderhoudskosten echt verlagen en alle planten gelijkmatig besproeien. Dit is ons geheim recept", zegt Bruno Cheval, CEO van het bedrijf. "En we hebben drie gebieden geïdentificeerd waar aeroponics een voorsprong heeft op nu veelgebruikte teelttechnieken."

Minder risico's op het vlak van plantgezondheid
Greenova is ontworpen om het gebladerte dat in het volle licht groeit fysiek te scheiden van de wortels, die een donkere, vochtige omgeving nodig hebben. Beide delen hebben wel veel zuurstof nodig. Het natte gebied wordt niet blootgesteld aan licht en de wortels van de verschillende planten hangen gescheiden van elkaar. Die twee elementen verlagen het risico op een eventuele besmetting drastisch en elimineren vrijwel volledig het risico van kruisbesmetting tussen de planten onderling.

"Dit is een belangrijk aspect voor veel van onze klanten: ze kunnen het zich niet permitteren om één of twee oogsten te verliezen en imagoschade op te lopen door een product recall", vertelt Bernhard Baumgartner, commercieel directeur bij CleanGreens Solutions. Het systeem zorgt ook voor een eenvoudigere en stabielere klimaatbeheersing in de wortelzone, wat vooral moeilijk te realiseren is in warme klimaten zoals het Midden-Oosten.

Product mix
Een systeem met wortels die vrij in de lucht zweven laat Greenova-gebruikers toe om andere rassen te telen die het momenteel niet goed doen in de klassieke teelten. "Met Greenova kunnen onze klanten jaarrond consistent grote kroppen sla van meer dan 500 gram telen. Dit is vooral belangrijk voor verwerkers en hun leveranciers. Ons team werkt hard aan rassen die bijna onmogelijk te telen zijn op de huidige manier van telen."

Hulpbronnen
Door de kroppen te vergroten en de cyclustijden en plantdichtheden vergelijkbaar te houden met die van hydrocultuursystemen, kunnen klanten van CleanGreens Solutions ruim 950 ton sla per hectare per jaar produceren. En dat met slechts 10 liter water per kilo product en uiteraard zonder gewasbeschermingsmiddelen. "In een wereld waar hulpbronnen steeds schaarser worden, wordt dit van toenemend belang. In het Midden-Oosten is dit meestal de eerste vraag: hoeveel water gebruikt het systeem? We zijn er erg trots op dat we op dat vlak de beste cijfers kunnen voorleggen", vertelt Bruno.

Daarnaast blijkt uit verschillende onderzoeken naar basilicum en sla dat aeroponics de meest geschikte manier is voor planten om voedingsstoffen op te nemen en zo gezond te groeien. Deze inname-efficiëntie leidt tot minder nutriëntengebruik en lagere kosten.

Eigen software
"Uit gesprekken met vroege klanten merkten we dat ze niet tevreden waren met hun gewasbeheersoftware. Het is vaak niet aangepast aan hun teeltsysteem of hun gewassen. Daarom hebben we Guru ontwikkeld, een op maat gemaakte eigen software voor onze aeroponic teeltsystemen. Onze klanten kunnen aan de slag van zaadje tot oogst en een volledig teeltjaar van tevoren plannen, terwijl ze ook genieten van volledige traceerbaarheid en een gegevensoverzicht. De combinatie van Greenova en Guru maakt het leven van onze klanten echt gemakkelijker."

Voor meer informatie:
Bernard Baumgartner
CleanGreens
bernhard.baumgartner@cleangreens.ch
www.cleangreens.ch 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven